Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hatóság témavizsgálata során 51-féle műanyag játékot (például játékbaba, fürdőjáték, műanyag állatfigura), illetve 32-féle fajátékot vizsgált meg - olvasható az NFH közleményében.

A műanyag játékbabák vagy babaszettek és a műanyag állatfigurák puha, lágy műanyag részt is tartalmaznak (vagy teljes egészében abból állnak). A puha, lágy műanyagok esetén előfordulhat, hogy azok az egészségre ártalmas tiltott (ftálsav-észter típusú) lágyítószert tartalmaznak.

A vizsgált 51-féle műanyag játék közül 21-félében találtak tiltott lágyítószert a szakemberek. Ha a kisgyermek a szájába veszi ezeket a játékokat, akkor ezek a veszélyes vegyületek a nyállal kioldódhatnak, és a szervezetbe juthatnak.

A veszélyes műanyagjátékok listáját itt találja.

Még a faeszköz is bajt okozhat

Mindemellett a színezett fajátékok festékében előfordulhatnak különböző nehézfémek (például ólom, kadmium, króm), amelyek a gyermek szervezetébe jutva szintén károsak lehetnek. 21-féle festett fajáték vizsgálatára került sor nehézfémtartalom szempontjából, amelyek közül valamennyi megfelelt a vonatkozó határétékeknek.

A 3 évesnél fiatalabb gyerekeknek készült fajátékokról leválhatnak a kis részek és azokat lenyelve, illetve belélegezve fulladást okozhatnak, éppen ezért nagyon fontos ezeknek a játékoknak is a szigorú ellenőrzése. Ezért a hatóság mechanikai szempontok alapján is megvizsgált 17-féle fajátékot.

A hatóság ellenőrizte, hogy a ragasztott fajátékok ragasztója elenged-e víz hatására (és leesnek-e a ragasztott kis darabok), vagy például, hogy különböző fizikai erő hatására leválnak-e kis részek, amikhez így hozzáférhetnek a gyerekek. A 17-féle fajátékból 4 nem felelt meg a követelményeknek, mert vagy eleve tartalmaztak kis darabokat, vagy pedig a vizsgálatok során váltak le a kis részek.

A veszélyes fajátékok listáját itt találja.

Annak érdekében, hogy a vásárlók ne találkozhassanak a boltokban a veszélyes játékokkal, a hatóság a szükséges intézkedéseket megtette.