Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nemzetközi és hazai járványügyi információk valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai alapján Magyarországon (1 eset) és Grúziában illetve Franciaországban (3 eset) is olyan botulizmus megbetegedések fordultak elő, melyeket megelőzően a betegek egy magyar termelő által készített, különböző, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket (szarvasgombás pesto, humusz) fogyasztottak. (Amint arról beszámoltunk, ezeket a termékeket visszavonták a hazai boltokból - részleteket erről itt olvashat.) Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megkezdte a járványügyi kivizsgálást, emellett tájékoztatta az egészségügyi ellátórendszert.

A Grúziában megbetegedett, de Franciaországban kezelt egyik beteg tekintetében a humán laboratóriumi vizsgálatok már megerősítették a betegség diagnózisát, a többi megbetegedés kivizsgálása még nem zárult le. A magyar beteg esetében a vizsgálatok az Országos Epidemiológiai Központban (OEK) történnek. A gyanús termékek laboratóriumi vizsgálata a NÉBIH laboratóriumában megkezdődött.

A gyártó közleménye szerint más terméktől betegedhettek meg az érintettek. Hozzátették: a Clostridium botulinum baktérium hőérzékeny, 80°C fölött denaturálódik, 10 perces forralást követően elpusztul, hatástalanná válik - ehhez képest a terméket 2 órán keresztül 100°C felett hőkezelik, vagyis a baktérium, még ha bele is kerülne a termékbe, véglegesen elpusztulna a hő hatására. 2009 óta gyártanak szarvasgombás termékeket (5 éve szarvasgombás pesztót), de eddig még nem volt panasz a termékeinkre vonatkozóan, egyetlen vásárlójuk sem lett rosszul, semelyik terméktől - közölték. A cég honlapján felhívták a figyelmet arra, hogy bíznak az ártatlanságukban, de ameddig a vizsgálat tart, arra kérik a vásárlókat, hogy ne fogyasszák termékeiket. A botulizmus klasszikus tünetei 36 órán belül jelentkeznek.