BUX
38990

Veszélyes megállapodást ünnepel az agrártárca?

A hazai agrártárca 100 százalékos magyar győzelemnek nevezi, a Greenpeace jogi buktatókkal és csapdákkal teli félmunkának tartja a környezetvédelmi miniszteri tanácsa által elfogadott új GMO-szabályozást. Az Együtt-PM szerint a valóság a Greenpeace értékeléséhez áll sokkal közelebb: olyan megoldás született, amely a multinacionális GMO-cégeket hozza helyzetbe az engedélyezésben - áll Jávor Benedeknek, az Együtt-PM európai parlamenti képviselőjének és Szabó Rebekának, az Együtt-PM politikusának sajtóközleményében.

Napi.hu, 2014. június 14. szombat, 11:05

Politikai megállapodás jött létre csütörtökön a tagállamok környezetvédelmi miniszterei között arról a jogszabály-tervezetről, amely jogi alapot biztosítana a tagországok számára, hogy saját területükön megtiltsák génmódosított organizmusok (GMO) termesztését.

Míg jelenleg a tagállamok az úgynevezett védzáradék alkalmazásával, tudományos érvek felvonultatásával egy igen bonyolult eljárás végén tilthatják ki a piacukról a génkezelt fajtákat (ahogyan arról Magyarország első kézből szerzett tapasztalatokkal rendelkezik), ám az így megszerzett felmentést a lejárta előtt nagyon nehéz visszavonni, az új szabályozásban nemzeti hatáskörbe kerülhet a tilalom, és annak feloldása is.

A képviselők szerint ez látszólag jó hír, a valóságban azonban a GMO-cégek lobbinyomása Brüsszel helyett ezentúl a tagállami kormányokra nehezedik majd, ráadásul az említett nagyvállalatok részt vehetnek majd az engedélyezés illetve a tiltás folyamatában. A tagállamok viszont elesnek attól a leehetőségtől, hogy a csak lokálisan jelentkező környezeti és egészségügyi kockázatokkal (mint például Magyarország a csak a Pannon régióra jellemző ökoszisztémák sérülékenységével) igazolja tilalmat.

Az Együtt-PM szerint a még az EP jóváhagyására váró megállapodás - amit a magyar agrártárca hazai sikerként kommunikál - súlyos kockázatokat hordoz, és növeli az újabb génkezelt fajták kényszerű beengedésének veszélyét.