Az irányadó európai indexek tengerentúli társaiknál meredekebb lejtőre kerültek, ha a zárásra alaposan csökkentették is a korábban összeszedett veszteségeiket. Londonban, Frankfurtban és Párizsban egyaránt fél százalék körüli volt a gyengülés.

A piac hétfőn tudott először reagálni a ciprusi mentőakció hírére, a szigetország parlamentje pedig kedden már szavaz is arról, hogy az eurózónás mentőcsomag részeként megadóztassák-e a bankbetéteket. Mindez pedig érzékenyen érintette elsősorban a pénzintézeti részvények árfolyamát, a nap folyamán a szektorban nem volt ritka az 5 százalék körüli esés sem. A befektetők ugyanis attól tartanak, egy ilyen döntés veszélyes precedenst teremthetne egy esetlegesen kialakuló hasonló olasz-, vagy spanyolországi helyzetre is. A ciprusi tőzsde az ország nemzeti ünnepe miatt nem nyitott ki, de más dél-európai részvénypiacok jókora mínuszokkal zárták a hét első napját. Az olasz FTSE MIB index és a spanyol IBEX 1 százalék körüli veszteséggel állt a kereskedés végén, miközben a tízéves kötényhozamok emelkedtek.

A tengerentúlon mindemellett egy vártnál rosszabb ingatlanpiaci hangulatmutató is enyhén kedvezőtlenül befolyásolta a vételi kedvet. A hírek a nyersanyagipari cégek jegyzését is megviselték, miközben a menedék befektetésnek tartott arany irányadó határidős árfolyama a New York-i árupiacon közel 1 százalékkal 1600 dollár fölé kúszott. A nyersolaj ugyanakkor jókora kilengések után stagnálást mutatott. A J.C. Penney kiskereskedelmi óriás viszont a kevéssé támogató közegben is meredeken drágult egy pozitív elemzői értékelés hatására, de az Apple és a HP is jól szerepelt az egész technológiai szektornak utat mutatva.

A zárás előtt szűk két órával 1-3 tized százalékkal gyengültek a tengerentúli indexek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!