Tóth április 17-én levélben 91 kórháztól, valamint a humán tárcától és Belügyminisztériumtól is megkérdezte, hogy telephelyenként hány ágyat kellett felszabadítaniuk; hány beteget kellett hazaküldeniük; a hazaküldött betegeken hazaküldés előtt végeztek-e vírustesztet; tájékoztatták-e a betegek lakóhely szerinti önkormányzatait, hogy ellátásra szoruló embereket szállítanak haza.

A Népszava szerint választ eddig csak a Belügyminisztériumból kapott Tóth Bertalan, a hivatal továbbította részére egyetlen intézmény, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKII) adatait. Az intézmény főigazgatója arról tájékoztatta, hogy a veszélyhelyzeti intézkedések következtében csak ebben az intézményben a beavatkozások közel háromnegyedét elhalasztották ebben az időszakban. Míg korábban átlagosan heti 110 műtétet végeztek, addig most a veszélyhelyzet ideje alatt átlagosan 30-at.

Az MSZP elnöke szerint, ha ezt az arányt kivetítjük a teljes magyar egészségügyi rendszerre, akkor az elmúlt másfél hónapban a kormányzat hatalmas áldozatot követelt az ellátásra szoruló a betegektől - írja a lap.