Az a szándékunk, hogy május 26-án a rendkívüli jogrend megszűnéséről szóló jogszabálytervezetet az Országgyűlésnek, amelynek elfogadásakor már június lesz - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap este a HírTV-ben.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Belgrádban, az Alexander Vucic szerb elnökkel folytatott belgrádi találkozója után úgy fogalmazott: arra számít, hogy a kormány május végén vissza tudja adni a magyar parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazást.

Vasárnao este a tévében a kancelláriaminiszter arra kérdésére, hogy "minek kell ahhoz történnie, hogy ez ne következzen be" (mármint a különleges jogrend kivezetésének) azt válaszolta: "ha újra tömegessé válnának a megbetegedések", ha nem csökken a megbetegedések száma, hanem radikálisan nőni kezd, akkor merül fel a kérdés, hogy milyen intézkedéseket kell hozni. A rendkívüli jogrend nemcsak egy elvont alkotmányos fogalom, hanem olyan alapjog korlátozásra ad lehetőséget, amire nem lenne lehetősége egy jogállamban a kormánynak, az államnak - tette hozzá Gulyás az Atv.hu beszámolója szerint.

A politikus erre azt hozta fel a műsorban példának, hogy vasárnap éjfélkor véget ért a kijárási korlátozás Budapesten, és már két hete véget ért vidéken. "Ez egy olyan mértékű jogkorlátozás volt, amihez nem rendkívüli jogrendben az államnak nincs joga. Mert hogy jön ahhoz az állam, hogy megmondja nekem, hogy kimehetek-e az utcára?" Ezért alakították ki a világon mindenhol, természeti katasztrófára, járványhelyzetre, háborús helyzetre, hogy van kijárási korlátozás, vagy tilalom, de ez csak rendkívüli jogrendben lehetséges - tette hozzá a miniszter.