Verseny nélkül és ingyen is továbbadhatók az egészségügyi eszközök

A veszélyhelyzet ideje alatt az állam tulajdonában álló gyógyszerek, orvostechnikai eszközök, valamint egyéni védőeszközök verseny nélkül is eladhatók, illetve ingyen is tovább adhatók - döntött a kormány.
Németh Géza, 2021. január 2. szombat, 07:40
Fotó: Getty Images

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet különbséget tesz az állam tulajdonában álló gyógyszerek, orvostechnikai eszközök, valamint egyéni védőeszközök verseny nélküli átadásánál, aszerint, hogy azok hova kerülnek. Amennyiben az egészségügyi szolgáltató körön belülre kerülnek, akkor az egészségügyért felelős miniszter dönt, míg ha ezen a körön kívülre jut az eszköz, akkor  az Operatív Törzs vezetője az engedélyező.

Az állam tulajdonában álló egyéb orvostechnikai eszköz, gyógyszer, fertőtlenítőszer, egyéni védőeszköz a koronavírus-világjárvány megelőzéséhez, terjedésének megakadályozásához szükséges mértékben, és az erre vonatkozó, indokolt, közfeladat ellátására vagy azzal szorosan összefüggő célból térítésmentesen is átruházhatók. Az engedélyezés itt is azonos az előbbivel.

A rendelet kitér arra is, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi intézmény saját hatáskörben jogosult olyan kötelezettséget vállalni, amely szerződési értéke nem haladja meg az 5 millió forintot. Az egészségügyi intézmény az Országos Kórházi Főigazgatóság előzetes jóváhagyását követően jogosult olyan kötelezettséget vállalni, amelynek szerződési értéke 5 millió és 50 millió forint közé esik.

Ha az egészségügyi intézmény által megkötendő - nem egészségügyi tárgyú - kötelezettségvállalás értéke az 5 millió forintot eléri vagy meghaladja, az egészségügyi intézmény a kötelezettségvállalást megelőzően 15 munkanappal tájékoztatja az Országos Kórházi Főigazgatóságot. Ha az Országos Kórházi Főigazgatóság határidőn belül nem dönt a kötelezettségvállalás előzetes jóváhagyásáról, az egészségügyi intézmény jogosult a kötelezettséget saját hatáskörben vállalni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2021.01.02 14:51

Tipikus ! Ha nem válaszol, azaz nem érdekli a dolog, akkor nem csinál semmit. Ha bele akar nyúlni, rögvest megteheti és meg is teszi. Halászgat a zavarosban. És mi ez az átadásdi ? Eddig is adtak kölcsön egymásnak a kórházak, ha tudtak. Most majd utasítja őket a pintér ? A fő kórházi izgazgató ? És ha valakinek nem tetszik, akkor hová forduljon ? Az egyik felkészül, a másik nem, de semmi baj, a pintér majd eliminálja a különbségeket a gyengébbek javára (minek is felkészülni ezek után bármire is). Nincs jó vezető, csak belügyminisztérium van !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html