A veszélyhelyzetre vonatkozó, szociális intézkedésekről szóló kormányrendelet tartalmaz  a nyugellátásokkal kapcsolatos rendelkezéseket is arra az esetre, ha a veszélyhelyzet során lenne szükséges valamely dokumentum beszerzése, benyújtása a nyugellátás továbbfolyósításához, vagy ebben az időszakban kellene meghatározott igazolást visszaküldeni a nyugellátást folyósító szervhez a nyugdíj további kifizetéséhez, vagy méltányosságból indokolt a tartozás levonásának szüneteltetése az ellátásból. (A kormányrendelet itt érhető el)

A rendelet hatályvesztéséig az egészségi állapottól, személyiség állapottól, vagy fogyatékosságtól függő ellátások felülvizsgálata nem végezhető el, a felülvizsgálathoz irat megküldése nem kérhető, erre hivatkozva az ellátás, a kedvezmény, a mentesség a rendelet hatályvesztését követő második hónap utolsó napjáig nem szüntethető meg - olvasható az adó.hu portálon.

Ennek keretében például a hozzátartozói nyugellátások, amelyek sokszor a megváltozott munkaképesség alapján kerülhetnek megállapításra, a megváltozott munkaképességet megállapító orvos szakértői vélemény érvényességi idejének leteltekor, amennyiben ez az időpont a veszélyhelyzet alatt következne be, nem szüntethetők meg amiatt, hogy nincs érvényes, a megváltozott munkaképességet kimondó szakvélemény. Ebből az okból az ellátás megszüntetésére a veszélyhelyzet hatályvesztését követő második hónap utolsó napjáig nem kerülhet sor. (Emlékeztetőül az özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj jogosultsági feltételei között szerepel a túlélő hozzátartozó megváltozott munkaképessége címén megállapítható jogosultság is.)

Ügyintézési segítséget nyújt a rendelet 12.§ (1) bekezdésében megfogalmazott lehetőség, amely a hiánypótlási határidő elmulasztása miatti következményeket enyhíti a veszélyhelyzetre tekintettel.

Ha a nyugellátás, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek hatáskörébe tartozó egyéb ellátás, a családtámogatási ellátások, a fogyatékossági támogatás vagy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása iránti eljárásban az ügyfél a hiánypótlási felhívásban foglaltaknak határidőben nem tesz eleget, az eljáró hatóság az eljárást a hiánypótlás teljesítéséig, de legkésőbb a veszélyhelyzet hatályvesztését követő 15. napig felfüggesztheti. Ez a rendelkezés lehetőséget ad arra, hogy ne történjen az ügyfél számára kedvezőtlen döntéshozatal, ha az előírt hiánypótlásnak a veszélyhelyzet alatt nem, vagy csak késve tud eleget tenni.

További részletek az adó.hu-n.