Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyarországi gáztárolókban tárolt gáz mennyisége a teljes kapacitás 25 százalékára csökkent mostanra, ami azt jelenti, hogy a készlet a jelenlegi felhasználás mellett még 50 napra elegendő - írta a Magyar Nemzet. Ezért különösen nagy gondot okozna, ha az oroszok leállítanák a szállításokat.

Erre az elmúlt napok nyilatkozatai alapján van esély. Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a napokban azzal fenyegetőzött, hogy ha Ukrajna a tranzitvezetékekből vesz ki gázt saját szükségletei kielégítésére - ahogy arra évekkel ezelőtt volt példa -, akkor elzárják az gázcsapot. Szerinte kétséges, hogy Kijev saját csekély tartalékaiból és a nyugat felőli importból ki tudja elégíteni az ország belső igényeit.

A tározókból lassabban lehet kivenni a gázt, ha kevesebb a tartalmuk, mert kisebb nyomás. Ezért ha az esetleg leálló import miatt több gázt kellene a készletből előteremteni az gondot okozna. Magyarországon idén a hirtelen lehűlés miatt már október elején elindult a fűtés, ami azt sejteti, hogy a hosszú télen az átlagosnál több gázra lesz szükség.