A tervezet szerint megmarad az egészségügyi rendszer alulfinanszírozottsága, ami az adósság folyamatos keletkezésének az egyik legfőbb oka - véli a szövetség.

Az adósságkezelésre biztosítani tervezett 60 milliárd forint a költségvetési szervek 2014. szeptember 30-i lejárt tartozásállományának alig több mint fele. Ráadásul nem ismert, hogy a tartozással rendelkező kórházak milyen elvek alapján juthatnak forráshoz ebből a keretből.

Ne az intézményeket, hanem az adósságot konszolidálják

Az OSZ régóta szorgalmazza, hogy a kormány ne az intézményeket, hanem az adósságot konszolidálja, azaz először is rendezze az állami szerveknek hitelező magyar vállalkozások felé fennálló tartozásokat, és ezzel párhuzamosan teremtse meg azokat a pénzügyi illetve működési feltételeket, amelyek megakadályozzák az adósságok újraképződését. Ugyanilyen fontos, hogy a gyakorlatban is mihamarabb megvalósuljon az a törvényi követelmény, mely szerint az állam az egészségügy számára árukat, szolgáltatásokat nyújtó cégeknek maximum 60 napon belül köteles fizetni.

A beszállító vállalkozások az idei évben eljutottak gazdálkodási, ezen belül hitelezési lehetőségeik határára. A kórházban tartott készletek felhasználásáig történő, jellemzően 120 napos finanszírozást, az átlagosan 220 napos fizetési határidőt valamint az általános forgalmi adó fizetési kötelezettséget figyelembe véve, a cégek saját forrásaikból több mint egy éven keresztül, előre finanszírozzák a kórházakat.

Még idén 30-40 milliárd kell

Emiatt is szükséges még az idei évben a mára 70 milliárd forint fölé nőtt, lejárt kórházi tartozások részleges konszolidációja - a jövő évi adósságrendezésen túl -, legalább 35-40 milliárd forint értékben.

Amennyiben ugyanis nem születik gyors kormányzati intézkedés az egészségügyi intézmények lejárt tartozásainak legalább részben történő felszámolására, úgy az OSZ által képviselt ágazatok azon beszállítói, amelyek nem képesek tovább hitelezni a kórházakat, kénytelenek lesznek feltételekhez - elsősorban előre fizetéshez - kötni a további szállításokat - hangsúlyozza a szövetség, hozzátéve, hogy az eddigiekhez hasonlóan, továbbra is felajánlják szakmai segítségüket az adósságrendezés módozatainak és a finanszírozás új rendszerének kidolgozásában.