Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Akcióterv kidolgozására utasította Orbán Viktor kormányfő Navracsics Tibor közigazgatási és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert azzal összefüggésben, hogy a Magyar Rezidens Szövetség által meghirdetett akció során letétbe helyezett felmondólevelek hamarosan "aktiválódnak" - közölte a miniszterelnök szóvivője az MTI beszámolója szerint.

Szijjártó Péter szerdán újságírók előtt kifejtette: az akciótervnek azt kell szolgálnia, hogy Magyarországon ne alakuljon ki olyan helyzet, mint a közelmúltban Szlovákiában az orvosok tömeges felmondása miatt, valamint azt, hogy beteg ne maradjon ellátatlanul.

A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy a kormányhivatal-vezetők irányításával megyei egészségügyi védelmi bizottságok jönnek létre. A testületeknek tagjai lesznek az adott megyében működő kórházak vezetői, az egészségügyi államigazgatási szervek megyei vezetői, valamint a megyei tiszti főorvos.

Előrelépés várható

A terv rögzíti majd a szükséges átcsoportosításokat is arra az esetre, ha valahol orvoshiány lépne fel.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy mivel az Egészségbiztosítási Alap egyenlege kedvezőbben alakul az előzetesen kalkuláltnál, az egészségügyi államtitkárság felgyorsítja a konzultációit az egészségügyi szférával, és a jövő héten újabb egyeztetéseket tartanak. "Fel lehet gyorsítani az egészségügy megújításáról szóló megbeszéléséket, így azokon is minden bizonnyal előrelépés várható majd ebben az ügyben" - fogalmazott.

Kérdésre közölte: az egészségügyi államtitkárságtól azt a tájékoztatást kapták, hogy számos kormányzati intézkedés történt a rezidensek helyzetének javítása érdekében. Példaként említette a rezidenstámogatási programot, az ösztöndíjakat, az úgynevezett röghöz kötés megszüntetésének az ügyét és a szakorvosképzés rendszerének egyszerűsítését.

Arra, hogy a miniszterelnök tárgyal-e a rezidensekkel, úgy reagált: van egy világos kormányzati munkamegosztás, és a Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkárság ezt a munkát el is végzi.

Elérkezett a sorsdöntő pillanat

Papp Magor, a rezidensszövetség elnöke december közepén tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a felmondólevelek száma december elején a 2500-at is meghaladta. Kiemelte, már öt megyében gyűlt össze olyan kritikus mennyiségű felmondás, amely azonnal és alapvetően fogja megrendíteni ezen területek orvosellátottságát.

A Magyar Rezidens Szövetség kedden az MTI-hez is eljuttatta Orbán Viktornak címzett levelét, amelyben a kormányfő személyes beavatkozását kérték az ágazatban kialakult szakemberkrízis megoldása érdekében.

A rezidensek szerint elérkezett a "sorsdöntő pillanat", amikor ki fog derülni, hogy fontosak-e a kormányzat számára. Most Orbán Viktortól azt várják: "mutasson jövőképet az ágazatban dolgozók számára, biztosítsa a megélhetésünkhöz szükséges feltételeket".