Vészhelyzet: összeomolhat a fővárosi kórházrendszer

Tömegesen mondtak fel az altatóorvosok a budai Szent Imre kórházban, mert úgy érezték, nem tudják biztonságban végezni a munkájukat. Ha a Szent Imre sürgősségi ellátásra képtelen, bebukhat a fővárosi ügyeleti rendszer.
Szepesi Anita, 2015. december 2. szerda, 14:13
Fotó: Napi.hu

Frissítve: Akut aneszteziológushiány lépett fel a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban: Fejér Csaba osztályvezető távozása után nyolc aneszteziológus szakorvosból hatan felmondtak - értesült több forrásból az Index. Aneszteziológusok nélkül szinte megbénul egy kórház, ugyanis ők végzik a műtéteknél az altatást, fájdalomcsillapítást, érzéstelenítést, valamint a sürgősségi ellátásban is fontos szerepük van. Ha valaki életveszélyes állapotban kerül kórházba, azt általában hivatalos nevén aneszteziológus és intenzív terapeuta veszi kezelésbe.

A lap információi szerint a Szent Imre közel van egy bénult állapot beálltához: beláthatatlanul csúsznak el időben az előre betervezett műtétek, duzzadnak a várólisták, a szakembereket pedig nem tudják egyik pillanatról a másikra pótolni. Az ÁNTSZ ugyanakkor nem tud arról, hogy ellátási probléma keletkezett volna, ilyen bejelentés a Hivatalhoz nem érkezett - válaszolták lapunk kérdésére.

Dominó effektus jöhet

Ha jók az Index információi, akkor most a szemünk láttára omlik össze a budapesti kórházrendszer, mert innen indulhat a dominó effektus - mondták a Napi.hu által megkérdezett szakértők. Ha a Szent Imre sürgősségi osztálya munkaképtelen, a fővárosi ügyeleti rendszer foghíjassá válik, és hatalmas nyomás nehezedik a maradék ellátókra. Ha ők meghajolnak a nyomás alatt, űr keletkezik az ellátásban, ha állják a rohamot, akkor az elviselhetetlen terhelés miatt újabb osztályokról vándorolnak majd el az orvosok, ezzel máshoz keletkezik betölthetetlen hiány.

A budapesti sürgősségi ellátás anomáliáiról részletesen itt és itt is írtunk, a probléma biztosan nem új keletű, hosszú évek óta görgeti maga előtt az a most már minden eresztékében recsegő-ropogó budapesti kórházrendszer, amely a fővárosi és a Pest megyei lakosokkal együtt legalább hárommillió ember ellátásért felel.

Intenzív ellátás nélkül nem lehet kórházat működtetni, ha a Szent Imrében két aneszteziológus-intenzív szakorvos maradt, az nem jelent mást, minthogy lényegében megszüntethetik, legalábbis korlátozni kellene az akut ellátást a sebészeten, a sürgősségi osztályon és a nőgyógyászaton is, legfeljebb a belgyógyászatra elég, engedmények árán, ennyi szakember - vélik a lapunk által megkérdezett szakértők.

A legrosszabbkor jött

A Szent Imre kórház kapacitásainak kiesése nem csak általában jött rosszul, hanem több szempontból is a legrosszabbkor következett be. Egyfelől két kórházban is kapacitásszűkítő felújítások zajlanak - a Merényi traumatológián ablakokat, a János kórház traumatológián uniós forrásból röntgengépeket cserélnek. Másfelől október óta az újpesti Károly kórház is kiesett az aktív ellátásból, miután a Honvédkórházba olvadtak kapacitásai.

A sürgősségi, traumatológiai ellátás centrumaként 14,5 milliárdból felépített Korányi projekt pedig továbbra is használatbavételi engedélyre vár, az Országos Egészségpénztár (OEP) szerint folyamatban van a támogatási szerződése, ezért kapacitásbefogadásról még nem nyilatkoztak, de értelemszerűen az Országos Tisztiorvosi Hivatalhoz sem érkezett még be a Korányiból engedélykérelem új ellátásra.

Válságstáb kellene

A sürgősségi ellátás szerkezetének kialakítása évek óta késlekedik, az elmaradás most válsághelyzethez vezethet, amelyet válságstábbal, rendkívüli intézkedésekkel  - ellátási feladatok módosítása, a teljesítményvolumen-korlát (tvk) feloldása, szabadságolások korlátozása, kirendelések, stb. - lehet csak kezelni, vélik szakértőink, különben mindennapossá válik, hogy a mentőknek fogalma sem lesz, hova vigyék az ellátásra szoruló beteget.

Mindeközben a sürgősségi orvosok szövetsége, kiégő szakterületként definiálva önmagát, immár második segélykiáltásával fordult az új egészségügyi államtitkárhoz. A levélben explicit választ kérnek arra a sürgősségi ellátás jövőjét meghatározó kérdésre, hogy a szükségszerű struktúraváltást az államtitkár az akut jellegű, sürgősségi alapelvek mentén képzeli-e, vagy sem.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2015.12.05 09:55

@enapi:


Egyértelmű az ok: van elég orvos meg is vannak fizetve.

10 kórháznyi orvos hiányzik az országból
a munkakörülmények pedig förtelmesek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.12.05 09:33

@enapi: Az ÁNTSZ és egyéb magyar állami egészségügyi felügyelet ön szerint nincs azzal tisztában, hogy túlhajszolják az orvosainkat?

Mi lenne, ha a Munka Törvénykönyvében és az egészségügyi intézményekről szóló minimumkövetelményeket maradéktalanul betartatnák???

Azt látjuk már, hogy sajnálja a fizetést 1-2 orvostól. A felelősséget is???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.12.05 09:31

@enapi: Most az a gondja, hogy az orvosok arányaiban még nem vándoroltak ki ugyanakkora arányban, mint ahogy a szakdolgozók kivándorolnak VAGY pályát hagynak el itthon???

Mintha Sopronban bőven hiányoznának a szakdolgozók mellett az orvosok is!

Ön szerint mégis honnan pótolják az orvosokat??? Csak nem másik magyar egészségügyi intézményből? Ott nem fognak hiányozni? A vidék...???

A szakdolgozók inkább mennek a kiskereskedelem vagy az ipari szalagok mellé dolgozni! Ha ez önnek a szerencsés!?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2015.12.05 08:48

A doktronő nyilatkozatàhoz èszrevètel: csalàst követett el mind ő mind a Szent Imre Kòrhàz. Nem ügyelhetett volna szàmlára magànvàllalkozòkènt.
509 ezer forint az alapja erre a pòtlèkok plusz a jogellenes szàmlàs vàllalkozàsa. Nettò egymilliò.
Cserèbe semmit nem mondott.
Annyit, hogy kevès a nővèrek fizetèse ès nincs szakmak kihìvàs aneszteziològuskènt a Szent Imre Kòrhàzban.
Valòszìnűleg azèrt tàvoztak mert a kòrhàz vezetősège meg akarta szüntetni a jogellenes tevèkenysègüket ès nem mehettek szàmlàra dolgozni a munkahelyükön. Cserèbe àtment oda ahol többet kap alapbòl. Tessenek riportot kèszìteni, hogy a Vàrosmajori Klinikàn mennyit keresnek mint aneszteziològusok.
Annyibòl jò ez a riport, hogy a hazug ferdìtèsekkel szemben bemutatja 1 milliò forintot kereső orvosok dühöngenek mert nem dolgozhatnak kiemelt pènzekèrt jogellenesen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2015.12.05 06:15

@StoneHeart: Az, hogy maga mit állít itt semmi hírértéke nincs.
Az előző kormányhoz képest jelentős béremelés volt az orvosoknál.
Csak az orvosoknál egyéb eü.-i dolgozóknál nem.
Még a híres Medgyessy-féle 50%-nál is több és nettóban.
A nyilatkozó orvos el is mondja, hogy a távozásuk oka nem az ő fizetésük hanem az, hogy a szakdolgozóik elmentek mert gyalázatos a fizetésük.
Egyértelmű az ok: van elég orvos meg is vannak fizetve. A Szent Imre kórház könnyedén pótolta őket. Szakdolgozót viszont nem tud.
Fordult a trend: most a szakdolgozókat szívják el.
Akikből eleve hiány volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html