Frissítve: Akut aneszteziológushiány lépett fel a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban: Fejér Csaba osztályvezető távozása után nyolc aneszteziológus szakorvosból hatan felmondtak - értesült több forrásból az Index. Aneszteziológusok nélkül szinte megbénul egy kórház, ugyanis ők végzik a műtéteknél az altatást, fájdalomcsillapítást, érzéstelenítést, valamint a sürgősségi ellátásban is fontos szerepük van. Ha valaki életveszélyes állapotban kerül kórházba, azt általában hivatalos nevén aneszteziológus és intenzív terapeuta veszi kezelésbe.

A lap információi szerint a Szent Imre közel van egy bénult állapot beálltához: beláthatatlanul csúsznak el időben az előre betervezett műtétek, duzzadnak a várólisták, a szakembereket pedig nem tudják egyik pillanatról a másikra pótolni. Az ÁNTSZ ugyanakkor nem tud arról, hogy ellátási probléma keletkezett volna, ilyen bejelentés a Hivatalhoz nem érkezett - válaszolták lapunk kérdésére.

Dominó effektus jöhet

Ha jók az Index információi, akkor most a szemünk láttára omlik össze a budapesti kórházrendszer, mert innen indulhat a dominó effektus - mondták a Napi.hu által megkérdezett szakértők. Ha a Szent Imre sürgősségi osztálya munkaképtelen, a fővárosi ügyeleti rendszer foghíjassá válik, és hatalmas nyomás nehezedik a maradék ellátókra. Ha ők meghajolnak a nyomás alatt, űr keletkezik az ellátásban, ha állják a rohamot, akkor az elviselhetetlen terhelés miatt újabb osztályokról vándorolnak majd el az orvosok, ezzel máshoz keletkezik betölthetetlen hiány.

A budapesti sürgősségi ellátás anomáliáiról részletesen itt és itt is írtunk, a probléma biztosan nem új keletű, hosszú évek óta görgeti maga előtt az a most már minden eresztékében recsegő-ropogó budapesti kórházrendszer, amely a fővárosi és a Pest megyei lakosokkal együtt legalább hárommillió ember ellátásért felel.

Intenzív ellátás nélkül nem lehet kórházat működtetni, ha a Szent Imrében két aneszteziológus-intenzív szakorvos maradt, az nem jelent mást, minthogy lényegében megszüntethetik, legalábbis korlátozni kellene az akut ellátást a sebészeten, a sürgősségi osztályon és a nőgyógyászaton is, legfeljebb a belgyógyászatra elég, engedmények árán, ennyi szakember - vélik a lapunk által megkérdezett szakértők.

A legrosszabbkor jött

A Szent Imre kórház kapacitásainak kiesése nem csak általában jött rosszul, hanem több szempontból is a legrosszabbkor következett be. Egyfelől két kórházban is kapacitásszűkítő felújítások zajlanak - a Merényi traumatológián ablakokat, a János kórház traumatológián uniós forrásból röntgengépeket cserélnek. Másfelől október óta az újpesti Károly kórház is kiesett az aktív ellátásból, miután a Honvédkórházba olvadtak kapacitásai.

A sürgősségi, traumatológiai ellátás centrumaként 14,5 milliárdból felépített Korányi projekt pedig továbbra is használatbavételi engedélyre vár, az Országos Egészségpénztár (OEP) szerint folyamatban van a támogatási szerződése, ezért kapacitásbefogadásról még nem nyilatkoztak, de értelemszerűen az Országos Tisztiorvosi Hivatalhoz sem érkezett még be a Korányiból engedélykérelem új ellátásra.

Válságstáb kellene

A sürgősségi ellátás szerkezetének kialakítása évek óta késlekedik, az elmaradás most válsághelyzethez vezethet, amelyet válságstábbal, rendkívüli intézkedésekkel  - ellátási feladatok módosítása, a teljesítményvolumen-korlát (tvk) feloldása, szabadságolások korlátozása, kirendelések, stb. - lehet csak kezelni, vélik szakértőink, különben mindennapossá válik, hogy a mentőknek fogalma sem lesz, hova vigyék az ellátásra szoruló beteget.

Mindeközben a sürgősségi orvosok szövetsége, kiégő szakterületként definiálva önmagát, immár második segélykiáltásával fordult az új egészségügyi államtitkárhoz. A levélben explicit választ kérnek arra a sürgősségi ellátás jövőjét meghatározó kérdésre, hogy a szükségszerű struktúraváltást az államtitkár az akut jellegű, sürgősségi alapelvek mentén képzeli-e, vagy sem.