Veszített Tarlós, Karácsony Gergely lett Budapest főpolgármestere

Kimagaslóan magas részvétel mellett tartották meg Budapesten az önkormányzati választást, ahol végül a baloldali pártok jelöltje, Karácsony Gergely szerezte meg a győzelmet. A függetlenül induló Puzsér Róbert és Berki Krisztián inkább a jobboldali szavazókat oszthatta meg a jelek szerint.
Szabó Dániel, 2019. október 13. vasárnap, 22:58
Fotó: MTI Fotó

A szavazatok majdnem teljes feldolgozottsága mellett (98 százalék felett) már biztosan eldőlt, hogy a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Momentum által támogatott közös jelölt, a Párbeszéd politikusa, Karácsony Gergely lett Budapest új főpolgármestere. A politikus majdnem 5 százalékkal előzte meg Tarlós Istvánt, a Fidesz-KDNP által támogatott eddigi városvezetőt. Utóbbi jelölt 44,99 százaléknyi támogatást ért csak el.

Karácsony Gergely 49,95 százalékos eredményével Zugló után már nem egy városrészért, de az egész fővárosért felelni fog. A mostani választáson elért győzelme valójában a harmadik volt, hogy betölthesse a posztot: először februárban Horváth Csaba MSZP-s politikust múlta felül, hogy az MSZP-P koalíció jelöltje legyen, majd az EP-választásokkor újrarendeződött politikai helyzetben megkapta második körös ellenfélnek Kerpel-Flonius Gábort a Momentum és a Kálmán Olgát, a DK jelöltjét is. Utóbbin június végén 49 százalékos eredménnyel előzte a másik két politikust, de két független kihívója így is maradt: Puzsér Róbert - eleinte a Jobbik és az LMP, majd semmilyen párt által nem támogatott - és Berki Krisztián is független jelöltekként talpon maradtak, rajtuk kívül az esélytelenek biztos nyugalmával Thürmer Gyula is elindult, hogy a Munkáspárt is képviselve legyen.

"Október 14-én egy másik országban ébredünk. Egy olyan országban, amely elkezdte visszaterelni a politikát  az eredeti küldetése helyére, hogy az újra szolgálat legyen" - mondta győzelmi beszédében Karácsony Gergely, aki szerint most csak valódi teljesítménnyel lehetett választást nyerni. "Az az én sorsom, hogy az elkövetkező öt évben Budapest főpolgármestere legyek, egy olyan ciklusban, amelyben a főváros a 150. születésnapját fogja ünnepelni" - tette hozzá a győztes jelölt.

"El kell mondanom Önöknek, hogy ebben a telefonhívásban azt a Tarlós Istvánt véltem felfedezni, aki szerette Budapestet" -köszönte meg Karácsony, a búcsúzó főpolgármester munkáját. Szerinte  Tarlós sokban máshogy döntött,  mint ahogyan ő tette volna, de elismerte, hogy a városért dolgozott.

Karácsony ellen komoly erőket mozgósított a Fidesz: az utolsó hetekben már naponta nevezték őt alkalmatlannak a fideszes és kormánypárti médiumokban, emellett jegyzője szexuális zaklatási ügyét is megpróbálták ráégetni. Egy alkalommal még  egy motorcsónakból lármázó maszkos aktivisták is megzavarták egy sajtótájékoztatóját, máskor pedig parkolóautomatának öltözött fidelitasos politikusok tűntek fel egy kampányeseményén. Karácsony eközben rendre türelmesen Tarlós Istvánt várta vitára, aki ezt mindvégig visszautasította.

Az őt ért támadásokra győzelmi beszédében úgy reagált, hogy nem állítja, hogy nem érezte úgy, hogy "nem egy kivégzőosztag előtt áll".

Tarlós kilenc év után távozik

Tarlós István hiába próbálta magát függetleníteni a Fidesz-KDNP-től, helyezkedett néha szembe a kormánnyal a kampány során, a véghajrában szavazókat vesztett. Közvetlen a hétvége előtt még Borkai Zsolt állítólagos kokainozós, de videón rögzített adriai szexpartyját is elítélte, sőt, lemondásra szólította fel győri kollégáját. Arculatát arra építette fel, hogy ő az ellenzéki jelöltekkel szemben nem bohóc, komoly és felelős vezető. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy ő nem ellensége a kormánynak, nem meglepő módon ki is állt mellette Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, aki apróbb hadüzenetként azt is elmondta, hogy ellenzéki győzelem esetén Budapest kevesebb pénzre számíthat.

"Mindenek előtt szeretném megköszönni azoknak, akik rám szavaztak. Megköszönöm ezt a 9 évet Budapestnek, mert ez nagyon szép volt" - mondta vereségét elismerő beszédében, melyben elismerte vereségét, ami azt is jelenti, hogy 2010-es megválasztása után kilenc évnyi irányítás után kell átengedni a főváros vezetését. "Éjféltől Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, én gratulálok neki. Szép volt ez a 23 év nekem, köszönöm" - zárta beszédét sok sikert kívánva a leköszönő főpolgármester.

Tarlósnak nem ez az első főpolgármesteri választása, amit elveszített: 2006-ban 1,7 százalékkal kapott ki a Budapest vezetői tisztségét a rendszerváltás óta betöltő Demszky Gábortól, akkor a fővárosi közgyűlés vezetője lett. Most viszont kérdéses, hogy marad-e a politikában, vagy hogy a most 71 éves politikus a következő önkormányzati választáson újrapróbálkozik-e.

A további választási eredményeket ezen a linken érheti el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2019.10.15 18:58

@lomb:
Ne jatszd a hulyet. Az orszag GP-jenek a 30%-at budapest termeli. Az osszes baruhazas millirados nagysagrendu, ha stadionrol van szo, akkor 100 milliardos. Ott lehet lopni, nem a falvakban. Bivalybasznadban mindegy ki a polgarmester, es terkevezesen tul, ott nincs mibol 20-30-70%-ot lenyulni.

A fidesz most ezt veszitette el. A felso korlat nelkuli penzlopas lehetoseget. Mit gondolsz miert kellett volna az olimpia, mint a falat kenyer a loloeknek es garancsinak? Valakinek ezert felelni kell, mert itt bizony elmarad a korrupcios haszon. Kivancsi vagyok kit fognak hatbaszurni a fideszben erte. A rogant mar biztos kezelesbe vettek a f@szkorbaccsal, mert Budapestert o felelt, o is bukott. Nem hiaba sirnak az ex polgarmesterek, hogy azt hittek nyerni fognak. MEg egy sima folenyes valasztast is elbuknak. 18%-os elonyrol, 5%-os minuszt csinaltak. Ritka nagy bukta, nem is emlekszem lattam-e ennel nagyobbat valaha is?

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.10.15 18:12

@antitroll: Rendben! Megadom az esélyt. Nekem nem is V. Naszállyal van ott bajom, hanem a siserahadban, a közgyűlésben lévőkkel. Ott is eggyel. De majd meglátjuk, mi lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.10.15 18:04

@Borisz1106:
Igen, menjünk vissza Demszkyig! Nincs ezzel probléma!
Kérlek Te se terelj!
Cáfold meg az állításomat, hogy az V. kerület eladósítása tény kérdés. Kicsit szemellenzős megközelítés, hogy most nincs adóssága. Személy szerint ugyanazok igazgatják, vezetik most is és akkor is, amikor csőd szélén táncolt.
Az én példám pusztán azt célozta, hogy egy kerület eladósodottsága nem balos, ballib, vagy akármilyen találmány! A felelőtlen gazdálkodás egyetemes hülyeség és pártfüggetlen. Ezek után adjad meg már az esélyt annak, akiről kvázi semmit nem tudsz, és én sem tudok. Pár év múlva aztán majd értékelhetjük. és nem leszek puha hozzá, ha megérdemli, ütni fogom, de ennyire már talán ismersz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.10.15 17:59

@lomb:
Nem érted....
Mivel vitatkozol? Melyik állításommal?
Merthogy ez a szánalmas a dologban, amikor "az Amerikában meg a négereket verik" történettel jössz. Még csak nem is fikáztam a szektádat! Leírtam mi várható?
Nem is értem, mi fájt Neked benne? Esetleg félsz valamitől?
Védtem én valahol valakit és bárkit, aki a közpénzhez nyúl? Tereltem valahol ahol ez szóba került (ellentétben Veled?)?
Ugye nem!
Na innen folytassuk...! :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.10.15 17:58

@antitroll: Igen tudom a Város Szíve programban mennyi pénzt vertek el. Még az EU is visszakért némi támogatást belőle. De az volt valamikor, most meg más van. Engem a most érdekel, Ennyi erővel visszamehetnénk Demszkyig. Azt a tartozást - mennyi is volt, 271 milliárd Ft - talán nem a kormány fizette ki részben?
Amúgy örülj neki, hogy az V. kerületben laksz! Szép, élhető hely, nem mellesleg a város legdrágább helye!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html