Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Valótlanságot állított a Magyar Helsinki Bizottságról a Fidesz, amikor arról tartott sajtótájékoztatót, hogy a civil szervezet törvénysértő módon nem átláthatóan működik. Erről azonban szó sincs. A Fidesz így megsértette a jogvédő egyesület jó hírnevét - mondta ki a Fővárosi Törvényszék, ahogy az a Helsinki Bizottság közleményéből kiderül.

A bíróság döntése értelmében a pártnak bocsánatot kell kérnie a civil szervezettől, és sérelemdíjat kell fizetnie. Valamint a jövőben tartózkodniuk kell a további jogsértéstől.

Az ügy előzménye, hogy Halász János, a Fidesz frakciószóvivője tavaly április 23-án sajtótájékoztatón mondta azt, hogy más civil szervezetek és "a Magyar Helsinki Bizottság összehangoltan megtagadta a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylését". Valamint "e Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról és az általuk pénzelt emberekről, ügynökökről". Illetve "miközben másoktól átláthatóságot követelnek, saját működésüket egyáltalán nem akarják átláthatóvá tenni"; továbbá "a Soros-szervezetek magukat egyáltalán nem szeretnék átláthatóvá tenni". Halász János szerint ez azt bizonyítja, hogy a Helsinki Bizottság nem tartja magára nézve kötelezőnek a magyar törvényeket.

A probléma viszont az volt, hogy a Magyar Hírlap napilap 12 nappal korábban elküldött közadat-igényléseire a Helsinki Bizottság időben és teljes körűen válaszolt (felelete megtalálható a honlapján). A szervezet egyébként is feltünteti a gazdálkodási adatait és működését a honlapján.

A Helsinki Bizottság ezek után fordult a bírósághoz azt kérve, hogy a Fővárosi Törvényszéktől, mondja ki, hogy a Fidesz és frakciószóvivője valótlanságot állított, és megsértette az egyesület jó hírnevét. A bíróság megállapította, hogy a párt valótlanságot állított, és ezzel megsértette a Helsinki Bizottság jó hírnevét. Viszont Halász János személyes felelősségét nem állapította meg, mondván, a szóvivő munkáját végezte, amikor a párt (hamis) állításait tolmácsolta.

A Fidesznek 400 ezer forint sérelemdíjat is kell fizetnie, és nyilvánosan kell bocsánatot kérnie a Helsinki Bizottságtól.

A fotó forrása: Napi.hu.