Pest megyében leterheltek a háziorvosok, de vannak elegen, az aprófalvas régiókban viszont magas a betöltetlen praxisok aránya - áll a KSH 2015-ös egészségügyi statisztikai összesítőjében. Az orvosoknál is probléma az elöregedés: a 60 éven felüli orvosok aránya 30 százalék, de például csak Baranya megyében ez az arány 80 százalék felett van.

A háziorvosok száma folyamatosan, és a népességcsökkenésnél nagyobb arányban apadt. Pest megyében az általános tendenciákkal ellentétben a népesség száma nőtt, így az egy orvosra jutó ellátandó betegek száma itt a legmagasabb: 2100 fő. A legalacsonyabb arány pedig Baranyában van, ám ott, az aprófalvas, jellemzően elöregedő körzetekben viszont a betöltetlen praxisok okoznak problémát? - közölte a KSH főosztályvezetője.

Tokaji Károlyné elmondta: általános jelenség az, hogy a népesség öregedésével egyre magasabb az egy orvosra jutó 60 éven felüli páciensek száma, akiknek a fiatalabbakhoz viszonyítva több olyan egészségi problémájuk van, amely miatt orvosi ellátásra szorulnak. Veszprém és Pest megyében például 2000 óta több mint másfélszeresére nőtt az egy orvosra jutó idős betegek száma. A szakember szerint az orvosokra egyre nagyobb szükség van, mert a betegforgalom folyamatosan és egyre meredekebben nő. 2015-ben egy háziorvosnak átlagosan 11 500 esetet kellett ellátnia, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez a szám elérte a 16 ezret is.

Az elöregedés azonban nemcsak a társadalom egészét, hanem az orvosokat is érinti. ?Míg a 35 év alatti orvosok aránya kis mértékben növekszik, addig a középgenerációban komoly létszámhiány van. Ráadásul a 60 évesnél idősebb orvosok aránya 2015-ben 30 százalék körül alakult, de egyes szakképesítések esetében ez megközelíti, sőt, meg is haladja az 50 százalékot. Ilyen terület például az addiktológia vagy a gyermekszemészet? - ismertette az adatokat a KSH főosztályvezetője.

Tokaji Károlyné elmondta, hogy a férfi orvosok körében jellemzőbb, átlagosan 40 százalék körüli az idős kori továbbfoglalkoztatás aránya. Ez az arány Baranyában 80 százalék fölött van. ?Összességében az orvosellátottság az EU-átlagnak megfelelő, de a földrajzi koncentráció igen erős." "Különösen az orvosi egyetemi városok vonzáskörzetében nincsenek problémák. Ugyanakkor az üres orvosi állások aránya például a fekvőbeteg gyógyintézeti ellátásokban, egyes szakrendeléseken meghaladja a 10 százalékot? - hangsúlyozta a szakember.

Komoly orvoshiány van az allergológia, a szívsebészet, a bőr- és nemi-beteg gondozás, a fogászat, a pszichiátria és a mentés területén." "A járóbeteg szakellátásban pedig a nagyon fontos onkológia, infektológia és fizikoterápia küzd a legnagyobb orvoshiánnyal - részletezte a KSH főosztályvezetője. De nemcsak az orvoshiány, hanem a szakdolgozói létszám hiánya is komoly problémákat okoz: 2015-ben a 105 ezer álláshelyből 4300 maradt üresen. Elsősorban a szájsebészeten, az érsebészeten, a bőr- és nemibeteg-, valamint a drogbeteg-ellátásban hiányoznak a legnagyobb arányban. Területileg pedig Budapesten és az ország nyugati határszélén kell ezzel szembesülni - tudatta a KSH-adatokat a főosztályvezető.