A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) kötelesség megszegésére és hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés, közokirat-hamisítás és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolja a Dózsa György úti gázolót és két társát - jelentette be a KNYF.

Az ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat tett feljelentést. A 43 éves vádlott vezetői engedélyét 2016 áprilisában ideiglenesen visszavonták - mivel a közlekedési pontjai elérték a 18 pontos értékhatárt -, és utánképzést írtak elő a számára. A jogosítvány visszaadásának feltétele 6 órás előadáson részvétel, feladatsor megoldása és sikeres forgalmi vizsga teljesítése volt.

Törvény felettinek képzelte magát

A vádlott felkeresett egy általa addig nem ismert személyt, akiről tudta, hogy hamis vezetői gyakorlatot igazoló dokumentumokat készít, és közölte, hogy bármekkora összeget hajlandó fizetni azért, hogy soron kívül visszakapja a jogosítványát. Ez a férfi ezután közvetítőként fellépve találkozott egy barátjával, aki - valótlanul - vezető beosztású rendőrre és a vizsgaközpontban dolgozó ismerősére hivatkozva 600 ezer forintért segítséget ígért. A vádlott a közvetítőn keresztül 300 ezer forintot adott azért, hogy a meg nem nevezett személyek a hivatali kötelességük és a jogszabályi rendelkezések megszegésével járjanak el az érdekében úgy, hogy az előírt kötelezettségeket ne kelljen teljesítenie és a jogosítványát visszaszerezze - ismerteti az ügyet közleményében a KNYF.

Más ment helyette vizsgázni

A közvetítő 2017 januárjában megjelent a vizsgaközpontban és bejelentette a vádlottat - a tőle korábban elkért személyazonosító igazolvánnyal és lakcímkártyával - a programot lezáró vizsgára. Ezen a vádlott nem jelent meg, mivel a közvetítővel azt hitték, hogy az szükségtelen.

A közvetítő ezután a vádlott helyett többször megpróbált levizsgázni, ez azonban különböző okokból nem sikerült.

A vádlott 2017. május 15-én érvényes vezetői engedély nélkül, a megengedett maximális sebességet lényegesen túllépve Budapest XIII. kerületében, a Dózsa György úton két halálos áldozattal járó közúti balesetet okozott.

Négy év fogház és örökös eltiltás a gázolásos ügyben

M. Richárd és további két ember ellen indult büntetőeljárás a 2017 májusában a fővárosi Dózsa György úton történt halálos közúti baleset ügyében. A Pesti Központi Kerületi Bíróság idén szeptember 30-án négy év fogházra ítélte első fokon, és véglegesen eltiltotta a járművezetéstől a férfit halálos közúti baleset gondatlan okozása, valamint garázdaság és könnyű testi sértés miatt.

A gázolás ügyében is hajlandó volt vesztegetni

Ezt követően a barát a közvetítőn keresztül azt ajánlotta a vádlottnak, hogy a rendőr ismerőse újabb 600 ezer forintért kedvezően befolyásolja a baleset miatt indult büntetőeljárást, amelyet a vádlott elfogadott - azzal, hogy a vezetői engedélyének visszaszerzését is kérte - és a pénzt átadta.

2017 júliusában ismét elrendelték M. Richárd vezetési jogosultságának szüneteltetését. Az előírt utánképzést 2017 augusztusában helyette a közvetítő teljesítette, aki a vádlott irataival jelent meg a vizsgán. A vádlott a sikeres vizsga - és az erről tanúskodó valótlan tartalmú igazolás - ellenére jogosítványát nem kapta vissza, mert 2017 szeptemberében újra a vezetői jogosultságának szüneteltetéséről döntöttek.

A közvetítő barátja - aki azt ígérte, hogy egy rendőr kedvezően befolyásolja M. Richárd gázolás miatt indult büntetőeljárását - valójában nem állt kapcsolatban hivatalos személlyel, az átvett 900 ezer forintot saját céljaira fordította.

Börtönbüntetést kér az ügyészség

Az ügyészség a vesztegetési és közokirat-hamisítási ügyben azt indítványozza, hogy a bíróság az előkészítő ülésen történő beismerése esetén a baleset okozóját 3 év 6 hónap, a közvetítőt 2 év - 5 év próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetésre, míg a hivatali kapcsolataira valótlanul hivatkozó elkövetőt egymillió forint pénzbüntetés és 900 ezer forint vagyonelkobzás mellett 4 év börtönbüntetésre ítélje - írja a Keresztes Imre főügyész közleményében.

Örökre eltiltották, mégis vezetett idén októberben

A Bors című lap október 12-én egy olvasójára hivatkozva képet közölt M. Richárdról, akit egy német rendszámú Mercedesből kiszállva rendőrök igazoltattak. A férfi úgy vezetett autót, hogy szeptemberben a bíróság első fokon örökre eltiltotta a vezetéstől, és be is vonták a jogosítványát.A férfit a rendőrök feljelentették, és szabálysértési eljárás indult ellene - írta a hvg.hu, amely cikkében azt is megemlítette, hogy M. Richárdnak korábban is voltak zűrös ügyei, részese volt a kecskeméti maffiapernek, és elismerte, hogy nála már 2018-ban megvoltak azok Borki Zsolt horvát jachtozásáról készült felvételek, amik később a győri polgármester bukásához vezettek.

Börtönbe küldené a jogsi nélkül vezetőket az MSZP

Az engedély nélküli járművezetés elleni fellépés érdekében a Büntető Törvénykönyv vonatkozó passzusának jelentős szigorításáról nyújtott be november 3-án módosító javaslatot az országgyűlés elé Molnár Zsolt MSZP-s képviselő. Az engedély nélküli járművezetés szabálysértés helyett - a társadalomra veszélyessége miatt - bűncselekmény lenne.

A törvényjavaslat azt kívánná elérni, hogy aki vasúti járművet, légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetőleg a közúti forgalomban olyan gépi meghajtású járművet vezet, amelynek vezetésére hatósági engedéllyel nem rendelkezik, továbbá aki e járművek vezetését ilyen személynek átengedi, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel legyen büntetendő.

Továbbá a javaslat szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő lenne az, aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet.