Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első tíz hónapban a külföldi vendégek közel 9 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 5, az éjszakák száma pedig 2 százalékkal nőtt 2010. január-októberhez viszonyítva. A külföldivendég-forgalom szerkezete továbbra is átalakulóban van, a legjelentősebb küldő országok közül az Olaszországból, a Németországból és a Franciaországból érkezett vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, míg a Lengyelországból, a Csehországból és az Egyesült Államokból érkezetteké nőtt, az Ausztriából, valamint Egyesült Királyságból érkezetteké stagnált.

A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a négycsillagos kategóriában számottevő volt a növekedés, az ötcsillagos szállodákban ugyanannyi, az egy-háromcsillagos egységekben pedig kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldiek, mint 2010 azonos időszakában. A külföldi vendégek száma - a Balaton, Közép- és Dél-Dunántúl kivételével - mindegyik turisztikai régióban emelkedett.

Az első tíz hónapban a belföldi vendégek több mint 8 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 2, az éjszakák száma 5 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A belföldivendég-forgalom 66 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 3 százalékkal bővült. A vendégek körében szintén közkedvelt panzióknál az alacsony vendégforgalom következtében a vendégéjszakák száma 25 százalékkal csökkent. A vendégek számának visszaesése - kilenc turisztikai régióból - ötöt érintett.

A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 2 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához képest, miközben a szálláshely-szolgáltatás árindexe 2011 folyamán csökkenést mutat. A kereskedelmi szálláshelyek 2011. január-októberben összesen 208 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 116 milliárd forint volt.

Októberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 271 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 7577 forint volt. Budapesten a vendégforgalom döntő részét fogadó három-ötcsillagos kategóriákban a szobák átlagára szeptemberben 9800 és 35 600, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 5200 és 27 200 forint között alakult.
2011. január-októberben a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 47,8 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb, 65 százalékos szobakihasználtsági aránnyal; a négycsillagos házak 55 százalékos foglaltságot értek el. A szállodai kihasználtság összességében másfél százalékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli, 55 százalék volt.