Vesztésre áll a magyar fokhagyma

A magyar fokhagymabirodalomnak számító makói térségben egyre több termelő gabonára vált, ráadásul növekszik az import. Az árak pedig a magasban.
Csernátony Csaba, 2017. február 16. csütörtök, 17:52

Romlott a helyzet a fokhagymafronton. Egyfelől a fokhagyma ára kilónkénti ára a Budapesti Nagybani piacon az év első hat hetében 1285 forintba került, ami 29 százalékos drágulásnak felel meg a múlt év azonos időszakához képest, de az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) fokhagymapiaci összefoglalója (pdf) szerint más problémák is vannak.

Máshogy fogy a fokhagyma

A hivatalos KSH-adatok szerint 2015-ben 994 hektárról takarítottak be 6860 tonna fokhagymát, a termőterület nőtt, ám ettől még nem lett több fokhagyma a fogyasztási szokások ugyanis megváltoztak. A vásárlók korábban betáraztak előre a fokhagymából, ma azonban már inkább primőr zöldségként eszik.

Ráadásul a termelést drágítja a raktározási költség, ami rontja a magyar termelők versenyképességét a külföldiekkel szemben. Az öntözés, a fajtafejlesztés, a minőség biztosítása állíthatja, illetve fordíthatja meg a hagymatermesztés csökkenő trendjét.

Problémák Makón - romlott a fokhagymamérleg

"A fokhagymatermesztés meghatározó makói térségében egyre többen termesztenek gabonát fokhagyma vagy vöröshagyma helyett. Ennek oka, hogy a fokhagymatermelés művelési költsége magasabb, nagy az élőmunka-igénye, a szedés, a mosás-tisztítás, a csomagolás mellett a kiváló vetőmag és az öntözés sem csekély költséget jelent. A makói fokhagyma kisméretű, ám ennek a termőterülete elenyésző, más nagyobb hozamú fajtákra álltak át a termesztők itthon is az uniós csatlakozás után. A nagyobb méretű fokhagymában általánosságban magasabb a víztartalom, ezért könnyebben puhul, penészedik" - áll az AKI-s anyagban.

Emellett még a magyar fokhagymamérleg is romlott:  múlt év első tizenegy hónapjában - az előző év azonos időszakához képest - a fokhagymaimport 55 százalékkal 1085 tonnára nőtt, miközben az export 21 százalékkal 550 tonnára mérséklődött. Hollandiából érkezett az összes importfokhagyma fele, közben csökkent a spanyol import. A legtöbb magyar fokhagyma - 308 tonna - pedig Romániában landolt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2017.02.17 13:01

@lomb: Üzleti kapcsolataink között van jól menő győri étterem.

A tulajdonos maga mondta, hogy azért készíti a jellegzetesen magyaros ételeket kínai fokhagymával, mert lényegesen olcsóbb, a minősége szerinte megfelelő.
Mivel tudom róla, hogy a csuti vályogvető híve, rákérdeztem, hogy miért nem a magyar terméket részesíti előnyben.

A válasz egyértelmű. A kínaival kevesebb a meló, jóval olcsóbb, ráadásul csökken az önköltség és nő a profit. Közölte, szép dolog a nemzeti érzés, de ne ellensége a saját zsebének.

És mivel a magyar piac még sokáig árérzékeny lesz, marad az olcsóbb termék.
A többi az nemzeti mázzal leöntött lózung....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.02.16 23:36

Uraim semmi baj a kínai fokhagymával, fokhagyma íze van annak is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.02.16 22:30

Kinek a fizetett hirdetése ez a cikk? Kinek az érdekében szülték a napi.hu dubajosai?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.02.16 20:51

@megalodon:
Inkább nem veszek fokhagymát és nevelek cserépben, de kínait biztosan nem fogok venni, valahogy az élelmiszerbiztonság ismeretlen fogalom arrafele.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.02.16 20:30

@megalodon: Akkor edd a kínai gyorsfagyasztott fokhagymát, hamis mézet, stb...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html