Vesztett lendületéből a magyar ipar

Idén márciusában az ipari termelés volumene 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, de a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 1,9 százalékos volt a bővülés - adta közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Szabó Zsuzsanna, 2018. május 8. kedd, 09:05
Fotó: Napi.hu / K. Kiss Gergely

Az előzetes adatok szerint 2018 márciusában az ipari termelés volumene 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól, míg a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 1,9 százalékkal nőtt.

A statisztikai hivatal azonban azt is hozzátette, hogy a jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2018 márciusában kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2017 márciusában.

A termelés az év első három hónapjában 2,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődött.

Elemzők szerint az új kapacitások folyamatos belépésével a következő hónapokban gyorsulhat az ipari termelés. A gyengébb bázis miatt az ipar élénkülése a második fél évben lehet látványosabb. Éves átlagban 5-8 százalék közötti emelkedést várnak a szakértők - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK