Veszprémben a korona bevezetésére készülnek, míg a Dél-Dunántúlon, illetve Észak-Magyarországon a pengő és a dénár éledhet újjá. Perkovátz Tamás, a tavaly májusban forgalomba került soproni kékfrankot kibocsátó HA-Mi-Összefogunk Korlátolt Felelősségű Európai Szövetkezet (SCE) elnöke úgy véli, az ország minden pontján egyre inkább létkérdés, hogy az ott elköltött pénzek az adott térség gazdaságának további élénkítését segítsék.

A szövetkezet tagjainak száma az elmúlt hónapok során 123-ról 200-ra nőtt, az alaptőke pedig 38,5 ezer euróról 50 ezer euróra emelkedett. Jelenleg már több mint 400 elfogadóhelyük van, ezek döntő többsége, mintegy 90 százaléka ma még soproni, illetve Sopron környéki, de néhány osztrák és például szentendrei elfogadóhelyük is van. Az egyik legjelentősebb eredmény, hogy a kékfrankot a turisztikai ágazaton kívül immár különböző alapanyaggyártók, így húsüzemek, pékségek, zöldség- és gyümölcstermelők, sőt importból származó árut forgalmazó nagykereskedők is elfogadják, miután egyre szélesebb körben tudják használni.

A térségben ma már különböző építési, sőt ipari beruházásokat is meg lehet úgy valósítani, hogy kizárólag a helyi valutát használják. A fizetőeszközt ugyanis építési vállalkozók, építőanyag-telepek, sőt ingatlantulajdonosok is elfogadják. Jakab Szabolcs, aki Sopronban, illetve a térségben négy vendéglátóhelyet is működtet, elmondta, a kékfrank bevezetése mintegy 7-10 százalékos forgalomnövekedést indukált az elmúlt hónapok során. A vendégek csaknem 20 százaléka használja a helyi fizetőeszközt. Köztük egyre nagyobb számban osztrákok, sőt szlovákok is vannak. Legalább ilyen fontos, hogy ma már az alapanyag-beszerzés nagyjából harmadát is a helyi valutában tudják fizetni.

A Tolnai Pékség tulajdonosa, Jentetics László szerint az már biztos, hogy a kékfrank nemcsak a vevőkkel, hanem a beszállítókkal is sokkal szorosabbra fűzi a kapcsolatokat. Közép- és hosszú távon azonban csak akkor működhet jól, ha a helyi fizetőeszközért cserébe mindenki, folyamatosan magas színvonalú szolgáltatást és terméket kínál. Az elmúlt hónapok során voltak kedvező és kedvezőtlen tapasztalatok is. Náluk egyelőre a vevők mintegy tíz százaléka fizet kékfrankban.

Dolmány Ferenc soproni ügyvéd szerint a térség ingatlanpiacának is lökést adhat a helyi valuta. Már van olyan telek, amely kékfrankért is eladó, sőt azon a helyi valutáért beszerzett alapanyagból, kékfrankkal fizetett iparosokkal lehet építkezni. Perkovátz Tamás közölte, még az idén szeretnék elérni, hogy mintegy százmillió forint értékű kékfrank legyen forgalomban, jövőre pedig ennek megduplázását tervezik.