Továbbra sem tudni, hogy név szerint pontosan kik bírálták el a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programra beérkezett pályázatokat, amelyeken például fideszes parlamenti képviselők, valamint Garancsi István (a Market Építő Zrt. társtulajdonosa), Hernádi Zsolt (a Mol elnök-vezérigazgatója) és Csányi Sándor (az OTP Bank elnök-vezérigazgatója) közös cége és Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó ötcsillagos szállodája is sikeresen szerepelt és kaptak összességében több milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást.

Ugyanakkor az biztos, hogy Horváth Péter személyében november közepe óta új vezérigazgatója van a pályázatokat koordináló Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. nevű fejlesztőcégnek, amely 100 százalékban állami tulajdonban álló nonprofit társaság, felette a tulajdonosi jogokat az MTÜ gyakorolja. Az állami ügynökség a turisztikai ágazat kormányzati szervezete, amelynek felettes szerve pedig a Rogán Antal miniszter által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda. A Kisfaludy2030 élén a turizmusban korábban kevéssé ismert vezető állt eddig: a vezérigazgató Mihály Erzsébet, aki korábban a kormány által a határon túli magyarok támogatására 2011 áprilisában létrehozott Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásfinanszírozási igazgatója volt. Hogy most miért lett kegyvesztett, azt nem tudni, mindenesetre a 32 éves Horváth Péter szintén az állami szférából érkezik, hiszen eddig az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. vezérigazgatója volt.

Ennél a cégnél azonban már nincs sok teendő, hiszen az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. 2020. január 1-jétől már csak a beváltott utalványok elszámolásával foglalkozik. Aki december végéig nem használja fel az Erzsébet-utalvány bármilyen formáját, annak elvész a pénze. Az állami forgalmazó cég 2018-ban - ekkor volt Horváth Péter a vezérigazgató - gigantikus méretű veszteséget könyvelt el - derült ki a cég beszámolójából. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. 5 milliárd forint veszteséggel zárt, miközben 2017-ben 1,7 milliárd forintot keresett az Erzsébet-utalványokon az állami forgalmazó. A bevételei ugyanakkor gyarapodtak: 6,6 milliárd forintról 7,4 milliárd forintra, de az Erzsébet-utalványok gyártásának megszűnése jelentős károkat okozott a társaságnak.

Jönnek-mennek

Gyakran cserélődnek a vezérek a Kisfaludy2030 élén, hiszen bár csak 2017-ben alakult meg a cég, Horváth Péter már a negyedik vezetője lesz. Felelős pozícióról van szó, hiszen a Kisfaludy turisztikai fejlesztési programmal a kormány szerint minden idők legnagyobb szálláshelyfejlesztési programja valósulhat meg a vidéki Magyarországon. Az MTÜ több mint 700 pályázattal kapcsolatban hozott pozitív támogatói döntést, és már 624 támogatói okiratot bocsátott ki. Idén januárig nem volt nyilvános, hogy pontosan ki és melyik cég nyerte el a panziók, szállodák felújítására, bővítésére, építésére szolgáló milliókat, milliárdokat, de az MTÜ honlapján a Napi.hu megtalálta a szerencsés vállalkozásokat. A program eddigi két legnagyobb milliárdos nyertese ugyanahhoz a kormányközeli tulajdonosi körhöz köthető. A jövőben pedig újabb térségekre kell milliárdos szállodafejlesztési pályázatokat kiírni (Hortobágy-Debrecen) és a megfelelő szerencsés nyerteseket megtalálni. A Dunakanyarban pedig már rég lezárult a pályázat, de még mindig nem nyilvános, hogy ki építhet szállodákat az adófizetők pénzéből.

A hazai szállodaipar minden segítséget megkap a kormánytól (csökken jövőre az áfa), miközben az Airbnb nevű online szoba és lakásfoglaló oldal is rengeteget hoz a magyar gazdaságnak. Az MTÜ decemberi szakmai napján Vladimir Beroun vázolta fel a 2008-ban San Franciscóból indult garázscég fejlődését. Azokat célozta meg az Airbnb, akik egy kis extra pénzért ki akarták adni a lakásukat vagy az egyik szobájukat a válság éveiben, másrészt meg azokat, akiknek nem volt pénzük messzire utazni és drága szállodában megszállni. A foglalási oldal fejlődése példátlan, ma már világszerte több mint 7 millió ingatlan érhető el rajta 191 ország 100 ezer városában. Naponta 2 millió éjszakát foglalnak le az oldalon. Tavaly 1,3 millió turistaérkezést generált Magyarországnak az oldal, az átlagos tartózkodási idő 3,5 éjszaka volt, ami hosszabb, mint a magyar átlag. Beroun szerint ez azt jelzi, hogy a vendég spórol a szálláson, de tovább marad, és aztán ezt az összeget máshol elkölti az országban. Az Airbnb-s küldőpiacok sorrendben Magyarországon: Nagy-Britannia, Németország, USA, Franciaország, de a belföldi forgalom nő a leggyorsabban.

Januártól azonban sokan gondban lehetnek, ugyanis kötelező lesz bejelenteni az összes bérlőt a nemzeti turisztikai adatszolgáltatás keretében. A kormány bezárással és büntetéssel fenyegeti meg mindazokat, akik ezt nem teljesítik. A kormány szerint a rendszer kizárólag statisztikai célú, ilyen adatkörökbe tartozó adatok digitális kezelésére alkalmas - semmilyen, a vendégekkel kapcsolatos személyes adatot nem rögzít, és nem is fogad be. A rendszerben a legfontosabb turisztikai mérőszámokat lehet látni, azaz, hogy hány turista, melyik országból, hány napot tölt az adott szálláshelyeken, milyen szolgáltatásokat vesz igénybe és mennyi pénzt költ.