Vezetőcserék az MNB-ben

A jegybank elnöke június 7-től a jegybank pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős új ügyvezető igazgatójává nevezte ki Kandrács Csabát, aki mostanáig a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. (MARK Zrt.) - a hazai pénzügyi rendszer mérlegszerkezetének rendbetételét, s portfóliótisztítását előkészítő - vezetője volt - adta hírül az MNB.
Napi.hu, 2016. június 10. péntek, 16:07
Fotó: Napi.hu

Kandrácsot Fábián Gergely, a pénzügyi rendszer elemzéséért felelős igazgatóság vezetője követi - eddigi feladatainak megtartása mellett - a MARK Zrt. elnöki posztján. Fábián jelenlegi igazgatói feladatait megelőzően az MNB pénzügyi stabilitási elemzési szervezeti egységét vezette. Hosszú évek óta foglalkozik nem teljesítő hitelek problémájával, kezdetektől aktív szerepet játszott a MARK-projektben, annak megszületéstől a konstrukció felépítéséig. Ő vezette a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal a MARK Zrt. eszközvásárlási módszertana témájában.

Korábbi jegybanki elnöki kinevezés alapján Szeniczey Gergő, eddigi tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgató irányítja a továbbiakban az MNB fogyasztóvédelemért és piacfelügyeletért felelős ügyvezető igazgatóságát.

A jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) az MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő (MSZVK) Zrt. tulajdonosi jogainak gyakorlása keretében a társaság új igazgatóságának kinevezéséről döntött. Az új igazgatósági elnöki és vezérigazgatói posztot Major János tölti be, akit a tulajdonos joggyakorló a pénzügyi szektorban eltöltött több évtizedes szakmai, vezetői tapasztalata alapján nevezett ki. A PST egyidejűleg Dorogi Zoltán és Dercsényi András személyében az MSZVK igazgatóságának új tagjait is kinevezte. Az új igazgatóság a szükséges engedélyek megszerzését követően megkezdte munkáját.

Az MSZVK Zrt. a pénzügyi stabilitási intézményrendszer részeként szanálás alatt álló pénzügyi intézményektől eszközöket, forrásokat, jogokat és kötelezettségeket vesz át a szanálás sikerességének biztosítása érdekében, majd az átvett állomány esetében az érték maximalizálására törekszik. Az MKB Bank Zrt.-ben történt állami szerepvállalás és az azt követő szanálás számos olyan pozitív hatással járt, melyek e nélkül csak késedelmesen vagy egyáltalán nem valósultak volna meg - fogalmazott a jegybank.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2016.06.10 16:59

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html