Victor Pontát bízta meg kormányalakítással a román államfő

Victor Ponta tisztségben lévő kormányfőt, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, a parlamenti választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL) miniszterelnök-jelöltjét bízta meg kormányalakítással Traian Basescu államfő, miután konzultált a parlamenti pártok vezetőivel - közölte hétfőn a román elnöki hivatal.
MTI, 2012. december 17. hétfő, 15:27
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint a találkozón a parlamenti pártok részéről nem hangzott el más személyi javaslat, így Traian Basescu aláírta az elnöki rendeletet, amelyben megbízza Pontát a kormányalakítással.

Először fordult elő, hogy Traian Basescu nem személyesen jelentette be, hanem közleményben tudatta, kit jelöl miniszterelnöknek.
A jobboldalhoz közel álló államfő korábban éretlen, kétszínű politikusnak nevezte Victor Pontát, és egyértelműen utalt arra, hogy másodszor nem ad neki kormányalakítási megbízást. Mivel azonban az USL a választásokon megszerezte a parlamenti helyek kétharmadát, az egyértelmű választói felhatalmazással Basescu nem szállt szembe, és a pártszövetség jelöltjét kérte fel kormányalakításra.

A 40 éves, jogász végzettségű Victor Ponta Adrian Nastase korábbi szociáldemokrata miniszterelnök tanítványa és pártfogoltja, akit 2010-ben választottak meg a PSD elnökévé. Ponta a Romániában jobboldali pártnak számító Nemzeti Liberális Párttal (PNL) lépett szövetségre közös ellenfelük, Traian Basescu államfő ellen, megalakítva a Szociálliberális Szövetséget, amely mind a júniusi önkormányzati, mind a decemberi parlamenti választásokon egyértelmű győzelmet aratott.

Victor Pontának az alkotmány szerint tíz nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy összeállítsa a kabinet névsorát, bemutassa a kormány programját, majd bizalmat kérjen a parlamenttől. Ponta korábban jelezte, hogy reményei szerint az új kormány már a karácsonyi ünnepek előtt hivatalba lép.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2012.12.17 17:26

Nagyon gyorsan kiábrándulnak a pulickaevők ,meg a cujka ivók...,csak legelább Erdélyt ne pusztítanák már 92 éve ....a csigaevők /vérbajos franciák/ miatt ..


..jó ez együtt : csiga pulickával ,meg cujkával....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html