Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A turistaszezon közepén, egyik pillanatról a másikra elveszítettük a programszervezőnket - panaszkodott a Népszavának az egyik somogyi kistelepülés polgármestere. A vezetőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy nyáron kiderült: akár 3-4 ezer - vidéki könyvtárak, levéltárak, művelődési házak munkáját segítő - kulturális közfoglalkoztatott leépítéséről döntött a Belügyminisztérium.

Meglehetősen sok a látnivaló nálunk: a csoportok vezetése, koordinálása, a különböző programok, kiállítások megszervezése, az ezzel kapcsolatos anyagok elkészítése egész embert kívánt - folytatta polgármester. Az elmúlt években a kulturális közmunkásoknak köszönhetően remekül működött minden, akadt olyan esztendő, amikor két embert is tudtunk foglalkoztatni, annyi volt a munka.

Azóta viszont minden rám, illetve az egyetlen adminisztrátorra hárul, be kellett építenünk a napi teendőink közé egy teljes munkakört. A korábbi közfoglalkoztatottunk jelenleg közmunkásként azért besegít, de - miután a törvény szerint más összegű bér jár a a közmunkásnak, mint a közfoglalkoztatottnak - nagyjából 25 ezer forinttal kevesebbet keres. Eddig bruttó 110 ezret vihetett haza, most pedig 81 ezret - mondta a településvezető.

A leépítést egyébként egyebek mellett azzal indokolták, hogy a kulturális közfoglalkoztatottak jobban képzettek, ezáltal felszívja majd őket a versenyszféra. Szakértők szerint ugyanakkor kétharmaduk kistelepüléseken dolgozott, így nehéz elképzelni, hogy a munkaerőhiány ellenére el tudnak helyezkedni.

A fotó forrása: Pixabay