BUX
36940

Vidékre költözhet a magyar kormány

A budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik a miniszterelnök és hivatala legkésőbb 2016. március 15-ig, több tárca székhelye pedig vidéki városokba kerülhet - közölte Kurucz Éva kormányszóvivő az új kabinet első, péntek délután tartott üléséről az MTI érdeklődésére.

MTI, Napi.hu, 2014. június 6. péntek, 17:08

Kifejtette: a kormány döntött arról, hogy nemzeti programot indít a budai várnegyed és a Budavári Palota újjáépítésére a 2014-2024 közötti időszakra vonatkozóan. Ennek a felújítási programnak a keretében a miniszterelnök és hivatala 2016. március 15-ig a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik.

Kurucz Éva arról is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Hende Csaba honvédelmi minisztert, tekintse át annak lehetőségét, hogy a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költözzön legkésőbb 2016. március 15-ig.

Hozzá hasonlóan Fazekas Sándor földművelésügyi tárcavezetőnek a minisztériuma Debrecenbe költözését - szintén 2016. március 15-ig - kell megvizsgálnia.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek pedig a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága Kecskemétre költözését kell megvizsgálnia. Utóbbi azonban már hamarabb megtörténne, legkésőbb az idei év végéig.

Az új kormányszóvivő tájékoztatása szerint a miniszterelnök - lehetőség szerint - kedden kívánja felterjeszteni az összes államtitkár személyét Áder János köztársasági elnökhöz kinevezésre.

A miniszterek kinevezése, majd parlamenti eskütétele után, péntek délután tartotta első ülését a harmadik Orbán-kormány.

A kormány Budai Várba költöztetésének lehetősége már többször felmerült. A Várnegyed fejlesztéséről készített koncepciót - a Kossuth-tér átépítését is tervező - Közti Zrt.. Az elképzelés szerint a Szent György téri épületek állami, közjogi és a nemzet történetét kifejező funkciókat kapnának, többek közt itt kapna helyet a Sándor Palotában a Miniszterelnökség, ahogy az 1944 előtt is volt, a Köztársasági Elnöki Hivatalt pedig a Budavári Királyi Palota A-épületszárnyába, a Nemzeti Galéria helyére költöztetnék. A Kossuth tér rekonstrukciójáról szóló 2011-es országgyűlési határozat szerint a kormány 2014. május végéig (az átépítés határidejéig) kiköltözött volna a parlamentből.