A GDP 1,4 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képes. Ez a szint megegyezett a statisztikai hivatal november 15-én közzétett előzetes számaival, amikor a termelési oldal alapján tesznek egy becslést a számokra. Ez egy hajszállal volt akkor magasabb, mint az elemzői várakozások. A szezonálisan kiigazított adatok szerint egy negyedév alatt mindez félszázalékos növekedést jelent.

A háztartások fogyasztása még mindig stagnál

A felhasználási oldalon ha történt változás az éves dinamika fő számaiban, azt a mérsékelt csökkenés jellemezte. A fogyasztásnál a háztartások kiadásai 0,1 százalék pluszos stagnálása gyakorlatilag megegyezik az elmúlt időszak eredményével, ha ehhez az államtól és a non-profit szektortól kapott természetbeni juttatások alakulását is hozzávesszük, akkor még ez az enyhe plusz is eltűnik, azaz a volumen a tavalyi július-szeptemberi szinten maradt.

Hazai GDP-ütem
(előző év azonos időszaka = 100)

Forrás: KSH

A háztartások fogyasztási kiadásán belül az élvezeti cikkek, a lakberendezés és a szabadidős és kulturális szolgáltatások volumene kis mértékben emelkedett, míg a közlekedésé lényegében változatlan maradt. Volumencsökkenés mutatkozott az élelmiszerek fogyasztásában, a lakásszolgáltatásoknál és a vendéglátás- és szálláshely-szolgáltatásoknál. Ezzel párhuzamosan a közösségi fogyasztás 1,4 százalékkal csökkent.

A beruházás üteme mindig tudott hova zuhanni

A bruttó állóeszköz-felhalmozás visszaesése ismét jelentős mértékű volt. A  csökkenés mértéke 8,6 százalék volt. Az építési beruházások továbbra is jelentős mértékben elmaradtak az egy évvel korábbi mértéktől. Ugyanakkor a gép- és berendezés-beruházások jelentősen nőttek, főként a járműgyártás, a gép, gépi berendezés gyártása, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása, a gyógyszergyártás, a vegyi anyag, termékgyártás ágazatokban regisztrált növekedésnek köszönhetően.

A nemzetgazdasági ágak többségét továbbra is a bruttó állóeszköz-felhalmozás csökkenése jellemezte. Jelentős visszaesés a nagy súlyú ágazatok közül az ingatlanügyletek és a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágakban volt megfigyelhető.

Hiába a világgazdasági válság, a külker adja a növekedést

Az export és az import ugyan továbbra is növekedett, azonban erejük fokozatosan mérséklődik. Míg előbbi 7,7, utóbbi márcsak 3,5 százalékkal bővült. Ezzel a külkereskedelmi forgalom folyó áron 594 milliárd forint aktívumot ért el. (A legfrissebb októberi számok ezen a linken megtekinthetők.)

A gépek, szállítóeszközök és feldolgozott termékek exportja és importja az átlagnál nagyobb mértékű, míg az élelmiszerek, italok, alkoholtermékek átlag alatti növekedést mutattak. Az energiahordozók importvolumene emelkedett a gáz behozatal növekedésének köszönhetően, míg a kőolaj és kőolajtermékek behozatala csökkent.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 6,8, míg importja 1,8 százalékkal nőtt.

A termelési oldal aduásza egész évben a vidék lesz

A termelői oldalon a mezőgazdaság rendkívül gyors ütemű növekedése hajtotta a mutatót. Mindez éves szinten akár húsz százalékos ágazati bővülést jelenthet - mondta Szabó Péter, a KSH főosztályvezetője az előzetes adatok kapcsán a termelési oldalt értékelve. Az elmúlt két év igen gyenge mezőgazdasági teljesítménye elég mélyre vitte a bázist, egy átlagos szint is már magas szintekre tudja növelni a volumen dinamikáját.

Ez nem jelent jó hírt viszont a későbbi növekedésre nézve, mivel a mezőgazdaság szezonális ingadozása és a termelés szerkezetében elfoglalt mérsékelt szerepe miatt nem lehet megmondani, hogy jövőre hogyan teljesít az ágazat, valamint, egy jobb teljesítmény sem tudja lényegesen megdobni a GDP-t.

Hazai GDP-ütem (szezonálisan kiigazítva)
(előző negyedév = 100)

Forrás: KSH

A mezőgazdaság harmadik negyedéves 28,5 százalékos dinamikája mellett ugyan eltörpül az ipar 3,5 százalékos növekedése, a mai lehetőségek mellett viszont ez sem egy rossz teljesítmény. Mindezt azonban az építőipar 14,3 százalékos mínusza egy az egyben lenullázta. Évről évre azt gondolná az ember, hogy az ágazat üteme már nem tud hova csökkenni, aztán kiderül, hogy mégis. Semmilyen részterületen ugyanis nem látszódott növekedés. A lakásépítkezések is és az infrastrukturális beruházások is csökkentek. A szolgáltatások volumene 0,9 százalékkal maradt el az előző év harmadik negyedétől.