Vidékről mentik meg a magyar gazdaságot

A magyar GDP 1,4 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben. A lakosság fogyasztása megállt, a vállalatok egyre kevesebbet ruháznak be. Hiába van a válságban a világgazdaság, a külkereskedelemnek volt köszönhető az enyhén pluszos GDP.
NAPI, 2011. december 9. péntek, 09:02
Fotó: Napi.hu

A GDP 1,4 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képes. Ez a szint megegyezett a statisztikai hivatal november 15-én közzétett előzetes számaival, amikor a termelési oldal alapján tesznek egy becslést a számokra. Ez egy hajszállal volt akkor magasabb, mint az elemzői várakozások. A szezonálisan kiigazított adatok szerint egy negyedév alatt mindez félszázalékos növekedést jelent.

A háztartások fogyasztása még mindig stagnál

A felhasználási oldalon ha történt változás az éves dinamika fő számaiban, azt a mérsékelt csökkenés jellemezte. A fogyasztásnál a háztartások kiadásai 0,1 százalék pluszos stagnálása gyakorlatilag megegyezik az elmúlt időszak eredményével, ha ehhez az államtól és a non-profit szektortól kapott természetbeni juttatások alakulását is hozzávesszük, akkor még ez az enyhe plusz is eltűnik, azaz a volumen a tavalyi július-szeptemberi szinten maradt.

Hazai GDP-ütem
(előző év azonos időszaka = 100)

Forrás: KSH

A háztartások fogyasztási kiadásán belül az élvezeti cikkek, a lakberendezés és a szabadidős és kulturális szolgáltatások volumene kis mértékben emelkedett, míg a közlekedésé lényegében változatlan maradt. Volumencsökkenés mutatkozott az élelmiszerek fogyasztásában, a lakásszolgáltatásoknál és a vendéglátás- és szálláshely-szolgáltatásoknál. Ezzel párhuzamosan a közösségi fogyasztás 1,4 százalékkal csökkent.

A beruházás üteme mindig tudott hova zuhanni

A bruttó állóeszköz-felhalmozás visszaesése ismét jelentős mértékű volt. A  csökkenés mértéke 8,6 százalék volt. Az építési beruházások továbbra is jelentős mértékben elmaradtak az egy évvel korábbi mértéktől. Ugyanakkor a gép- és berendezés-beruházások jelentősen nőttek, főként a járműgyártás, a gép, gépi berendezés gyártása, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása, a gyógyszergyártás, a vegyi anyag, termékgyártás ágazatokban regisztrált növekedésnek köszönhetően.

A nemzetgazdasági ágak többségét továbbra is a bruttó állóeszköz-felhalmozás csökkenése jellemezte. Jelentős visszaesés a nagy súlyú ágazatok közül az ingatlanügyletek és a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágakban volt megfigyelhető.

Hiába a világgazdasági válság, a külker adja a növekedést

Az export és az import ugyan továbbra is növekedett, azonban erejük fokozatosan mérséklődik. Míg előbbi 7,7, utóbbi márcsak 3,5 százalékkal bővült. Ezzel a külkereskedelmi forgalom folyó áron 594 milliárd forint aktívumot ért el. (A legfrissebb októberi számok ezen a linken megtekinthetők.)

A gépek, szállítóeszközök és feldolgozott termékek exportja és importja az átlagnál nagyobb mértékű, míg az élelmiszerek, italok, alkoholtermékek átlag alatti növekedést mutattak. Az energiahordozók importvolumene emelkedett a gáz behozatal növekedésének köszönhetően, míg a kőolaj és kőolajtermékek behozatala csökkent.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 6,8, míg importja 1,8 százalékkal nőtt.

A termelési oldal aduásza egész évben a vidék lesz

A termelői oldalon a mezőgazdaság rendkívül gyors ütemű növekedése hajtotta a mutatót. Mindez éves szinten akár húsz százalékos ágazati bővülést jelenthet - mondta Szabó Péter, a KSH főosztályvezetője az előzetes adatok kapcsán a termelési oldalt értékelve. Az elmúlt két év igen gyenge mezőgazdasági teljesítménye elég mélyre vitte a bázist, egy átlagos szint is már magas szintekre tudja növelni a volumen dinamikáját.

Ez nem jelent jó hírt viszont a későbbi növekedésre nézve, mivel a mezőgazdaság szezonális ingadozása és a termelés szerkezetében elfoglalt mérsékelt szerepe miatt nem lehet megmondani, hogy jövőre hogyan teljesít az ágazat, valamint, egy jobb teljesítmény sem tudja lényegesen megdobni a GDP-t.

Hazai GDP-ütem (szezonálisan kiigazítva)
(előző negyedév = 100)

Forrás: KSH

A mezőgazdaság harmadik negyedéves 28,5 százalékos dinamikája mellett ugyan eltörpül az ipar 3,5 százalékos növekedése, a mai lehetőségek mellett viszont ez sem egy rossz teljesítmény. Mindezt azonban az építőipar 14,3 százalékos mínusza egy az egyben lenullázta. Évről évre azt gondolná az ember, hogy az ágazat üteme már nem tud hova csökkenni, aztán kiderül, hogy mégis. Semmilyen részterületen ugyanis nem látszódott növekedés. A lakásépítkezések is és az infrastrukturális beruházások is csökkentek. A szolgáltatások volumene 0,9 százalékkal maradt el az előző év harmadik negyedétől.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

razarus, 2011.12.09 17:16

@levai jozsef:
A hazai termekek arat az import aruk arszabasahoz kell(ene) igazitani es maris tomegek vennek a hazai termelesu arut, ergo maris novekedhetne a hazai termeles/gazdasag.
Addig azonban, amig pld. a hazai eloallitasu tejek, literenkent 50..100 Ft-tal tobbert vehetok meg, mint az -akarmilyen minosegu- import, addig ne is jojjon a tudatos vasarlassal azoknak a tomegeknek, akik minimalberbol, vagy alkalmi munkabol, naprol-napra elnek.

Szoval az elmult hat ev fellendulese.. Erre visszaterunk majd jovore akkor, amikor Magyarorszag gazdasagi mutatoi akkorat fognak zuhanni, mint meg soha.
A kormany butalis mertekben megemeli a minimalbert, ami lepes mindig, mindenkor, mindenhol elbocsatasokhoz, leepitesekhez, cegfelszamolasokhoz es erosodo feketegazdasaghoz -tehat meg tovabbi visszaeseshez- vezet: ket multi kozolte mar a dolgozoival azt, hogy csoportos letszamleepitessel indul a jovoev es egy harmadik mar a mediakon keresztul is bejelentette ezt. (Es ezek csak azok, akikrol jomagam tudom ezt)
Aztan jovore, az alacsony keresetuek 6..8%-kos, az atlag alatti keresetuek 2..4%-kos nettocsokkenessel szembesulnek majd. Ehhez vegye hozza a szinten jovore megemelkedo AFA-t.
Mivel az erintett jovedelmi savokba esnek boven a legtobben, ezert On szerint -figyelembe veve a tobbi tenyt- jovo evben milyen alakot fog felvenni az az "elmult hat ev legnagyobb novekedese" grafikon?

Megjegyzem, 2008-ban gazdasagi vilagvalsag nagyjabol lenullazta a fejlett orszagok es penzugyi rendszerek mutatoit, ezert ahhoz az allapothoz kepest nem nehez javitani sem. Sot, ha megnezzuk a regio orszagainak a mutatoit, mar nem is olyan szep az a 6%.

Az EU piacra termelessel egyeertek, azonban ehhez versenykepes arut es versenykepes aron kellene termelni es foleg ez utobbi az, ami a rendkivul magas kozteherszint miatt nem nagyon kivitelezheto -legalisan- ebben az orszagban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GregoriusMagnus, 2011.12.09 15:14

@levai jozsef: A grafikont azért nyugodtan össze lehet vetni a világgazdasági adatokkal. Az a 6 éve nem látott növekedés most lehetne 16 éve nem látott növekedés is. Annyi kellett volna csak mint Belgiumban. Hogy nem alakítunk kormányt 2 évig. Vagyis jött volna magától is. ...még a "függetlenségi háború" előtti függőségünknek hála.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.12.09 14:40

orulok a magyar gdp novekedesnek.europa bajban van,igy ennek az 1.4%-nak kulonosen kell orulni.a magyar export 84%-a az eu-ba iranyul,fontos lenne,hogy valami elinduljon arrafele.
a grafikont elnezve annak is orulni kell,hogy a fidesz kormanyzas vegre 6 eve nem latott novekedest inditott be.
jovore az exportot nagyban fogja segiteni a forint gyengules.
a hazai mezogazdasagot es elelmiszeripart fejleszteni kell!tudatosabban kell vasarolnunk.azon a teruleteken ahol a hazait vesszuk,nincs is gond.kivalo peldea a boraszat es a palinkaagazat.a hazai fogyasztas tobb mint 90%-a hazai bor!ha ilyen aranyt ernenk el a tej,hus stb... fogyasztasban akkor nem lenne gond.
a mezogazdasagnak hosszutavon kivalo adottsagai lennenek.india es foleg kina elkezdett hust enni,ami biztositja a magas arakat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GregoriusMagnus, 2011.12.09 14:36

A magyar mezőgazdaság helyzetét a magyar mezőgazdaság egy-az-egyben magának köszönheti. A rendszerváltás óta mondta mindenki, hogy nem kéne szétverni a TSZ-eket. De mi csak azért is megcsináltuk. És pont ugyanilyen módon csak azért is függetlenségi harcot vívunk, és fülke-forrongunk. Egyszerűen nincs jobb dolga a magyarnak. Én örülnék, ha a magyar mezőgazdaság húzó ágazat lenne. De annak is örülnék, ha a mezőgazdák között néha olyat is látnék nyilatkozni a tévében, aki nem azzal kezdi, hogy "az állam mondja meg". Ködös emlékeimben, amikor még traktorral jártak föl Pestre úgy emlékszem, mindig olyat kértek, hogy az állam mondja meg, hogy mit termesszenek. Kérem, akinek föld van a tulajdonában, és nem tudja, mihez kezdjen vele, az adja el valakinek, aki tudja. És lehet védeni a termőföldet, de ha nem kell senkinek, akkor vitrinbe kell zárni. Ha meg félteni kell a külföldiektől, akkor csak annyi a baj, hogy idehaza nem tudja, mihez kezdjen vele az, akinek van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

izze, 2011.12.09 13:50

,,A termelési oldal aduásza egész évben a vidék lesz",,A termelői oldalon a mezőgazdaság rendkívül gyors ütemű növekedése hajtotta a mutatót."
Lehetne minden évben motorja a növekedésnek avidék is, meg a mezőgazdaság is, ha a kormány úgy alakítaná a politikáját, hogy minden lehetőséget megragadna a magyar mezőgazdaság támogatására, érdekérvényesítésére -mondjuk függne tőle Európa. Dehát nálunk ez nem érdeke a Tisztelt kampósorrú vezetőinknek. Nálunk a vidéknek ma halnia kell, s ma jórészt halott is, a mezőgazdaság egyhelyben toporog, mert ez a politika célja. Ha ez az álló hulla ilyen növekedést okoz, akkor mekkorát okozna, ha élne? (jó itt lehetne beszélni a harácsoló nagygazdákról is, de az más tészta. Szóval jó lenne ha a vidék lenne a jövőben is az aduász, és ezt éreznék is a vidékiek, hátha akkor nem lenne ilyen búvalb@szott az ország.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html