Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárcavezetők a megbeszélésen az agrárium több területét és azok fejlesztésének lehetséges irányait is megvizsgálták. A tárgyaláson az éghajlatváltozás országokat érintő hatásairól a vízgazdálkodásról, illetve az oktatási, kutatási területen történő együttműködésről is egyeztetettek.

Nagy István elmondta, hogy az elmúlt években dinamikusan bővült a külkereskedelmi forgalom Magyarország és a keleti és déli országok között a mezőgazdasági termékek területén. Ennek köszönhetően Vietnámba is jelentősen megnövekedett a magyar export, elsősorban az állati eredetű termékek kivitelének köszönhetően.

Ezt követően a két miniszter részt vett a Master Good Kft. Thanh Hoa tartománybeli baromfifeldolgozó üzemének átadásán. Nagy István emlékeztetett arra, hogy tavaly tették le ennek a baromfi tenyésztéssel és keltetéssel foglalkozó magyar-vietnámi vállalatnak az alapkövét. A miniszter kiemelte, hogy a közös együttműködés 12 millió euró értékben jött létre, melynek nagy részét, 60 százalékát magyar gép- és technológiagyártók biztosították. A tervek szerint évi 8 millió baromfit nevelnek és dolgoznak majd fel az üzemben, ami minőségi fordulópontot jelent majd az ország mezőgazdaságában.

A tárcavezető hozzátette: ez az együttműködés óriási elismerés a magyar vállalatoknak, amelyek a legmodernebb agrártechnológiát, innovációt helyezik előtérbe a működésük során. A XXI. századi, piacképes agrárium felépítése elképzelhetetlen a nemzetközi együttműködések nélkül - hangsúlyozta az agrárminiszter.