Vietnámban tárgyalt és baromfifeldolgozót adott át az agrárminiszter

Nagy István agrárminiszter és Nguyen Xuan Cuong Vietnám mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere tárgyalásokat folytatott, majd baromfifeldolgozó üzemet adott át Vietnámban.
Tóth László Levente, 2019. október 24. csütörtök, 15:03
Fotó: Getty Images

A tárcavezetők a megbeszélésen az agrárium több területét és azok fejlesztésének lehetséges irányait is megvizsgálták. A tárgyaláson az éghajlatváltozás országokat érintő hatásairól a vízgazdálkodásról, illetve az oktatási, kutatási területen történő együttműködésről is egyeztetettek.

Nagy István elmondta, hogy az elmúlt években dinamikusan bővült a külkereskedelmi forgalom Magyarország és a keleti és déli országok között a mezőgazdasági termékek területén. Ennek köszönhetően Vietnámba is jelentősen megnövekedett a magyar export, elsősorban az állati eredetű termékek kivitelének köszönhetően.

Ezt követően a két miniszter részt vett a Master Good Kft. Thanh Hoa tartománybeli baromfifeldolgozó üzemének átadásán. Nagy István emlékeztetett arra, hogy tavaly tették le ennek a baromfi tenyésztéssel és keltetéssel foglalkozó magyar-vietnámi vállalatnak az alapkövét. A miniszter kiemelte, hogy a közös együttműködés 12 millió euró értékben jött létre, melynek nagy részét, 60 százalékát magyar gép- és technológiagyártók biztosították. A tervek szerint évi 8 millió baromfit nevelnek és dolgoznak majd fel az üzemben, ami minőségi fordulópontot jelent majd az ország mezőgazdaságában.

A tárcavezető hozzátette: ez az együttműködés óriási elismerés a magyar vállalatoknak, amelyek a legmodernebb agrártechnológiát, innovációt helyezik előtérbe a működésük során. A XXI. századi, piacképes agrárium felépítése elképzelhetetlen a nemzetközi együttműködések nélkül - hangsúlyozta az agrárminiszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK