Vigyázz a szavatossági idővel - változik a jelölés!

A hazai fogyasztók az élelmiszerek minőségmegőrzési idejének feltüntetésekor kétféle dátumjelölési sorrenddel találkozhattak eddig, az uniós szabályozásnak megfelelően Magyarországon is egységesítik a rendszert.
NAPI, 2010. szeptember 28. kedd, 15:07
Fotó:

A magyar helyesírási szabályoknak megfelelő jelölés mellett (év/hó/nap) a jövőben egyre gyakrabban lesz olvasható az élelmiszerek csomagolásán a nap/hónap/év sorrendben feltüntetett fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idő, amely 2011. december 31-től kezdve általánossá válik. A dátumjelölésre vonatkozó hazai szabályozás módosításának célja az Európai Unióban használt jelölés alkalmazása - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiadott közleményben.

Az EU 26 tagállamában kizárólag a nap/hónap/év sorrendet követik, s ez alól tagállamként Magyarország sem lehet kivétel.

A gyártóknak több mint egy évük van az átállásra. A nap/hó/év szerinti jelölési mód 2011. december 31-től lesz kötelező. A 2010. július 1-jétől hatályos minisztériumi rendelet továbbra is lehetővé teszi, hogy az élelmiszert előállító vállalkozások a hónapot a teljes szó kiírásával (szeptember) vagy rövidítéssel (szept.), az évet kettő (10) vagy négy karakterrel (2010) tüntessék fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.28 16:47

10.11.12 mikor jár le.
Régi szabvány szerint 2010 ben új szerint 2012 ben..
Ha a terméket most gyártották és 2012 ben akarják eladni akkor vajon jó vagy lejárt ???
Most ezt hogy találja ki a fogyasztó. Ezt úgy illene megoldani, hogy mivel nálunk másképp írják a dátumok a fogyasztó meg nem feketeöves élelmiszeripari szakember ezért pl beirhatnák a törvény szövegáébe hogy.

Fogyasztható ( nap.hó,év): 10.11.12
vagy ahogy most is szabványos:
Fogyasztható: 10.11.2012

különben tudja a halál meddig jó a két éve vett cucc...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html