Vigyázzon, ha nem figyel, elbukja az ingyenes kéményseprést

A gazdálkodó szervezeteknek és azoknak, akik csak harmadjára engedik be a kéményseprőt, nem ingyenes ez a szolgáltatás - mondta az InfoRádiónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője a szerkesztőségbe érkezett lakossági észrevételekre reagálva.
Papp Zsolt, 2017. február 22. szerda, 19:23
Fotó: Napi.hu

A gazdálkodó szervezeteknek és azoknak, akik csak harmadjára engedik be a kéményseprőt, nem ingyenes ez a szolgáltatás - mondta az InfoRádiónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője a szerkesztőségbe érkezett lakossági észrevételekre reagálva. Az viszont nem igaz, hogy ha egy lakásba két vállalkozás van bejelentve, de csak egy kémény van, akkor dupla összeget kell fizetni a kéményseprésért - tette hozzá Mukics Dániel, aki tisztázta azt is, hogy a társasházakban élőknek hogyan kell fizetniük ezért a kötelező szolgáltatásért.

2016. július 1-jétől a lakossági kéményseprés ingyenessé vált. Ez alól kivétel az, ha a kéményseprő az első két alakalommal nem tud bejutni a kémény tulajdonosához, és nem tudja az előírt kéményellenőrzést és kéményseprést elvégezni. Ilyenkor a kéményseprő egy értesítést hagy a postaládában - közölte a helyettes szóvivő. Hozzátette: ha első két alakalommal nem tudott bejutni a kéményseprő, akkor a harmadik alkalmat már közösen kell egyeztetni a kéményseprővel, amit az ingatlan tulajdonosának, a kémény tulajdonosának kell kezdeményeznie. Ekkor már a kiszállási díjat meg kell téríteni, amelynek mértéke 500 forint körül van.

Ha egy családi házba be van jegyezve egy gazdálkodó szervezet székhelye, telephelye vagy fióktelepe, akkor a családi ház használójának meg kell rendelnie a kéményseprést, mivel az nem számít lakossági kéménynek, hiszen egy cég használja azt az ingatlant? - tudatta Mukics Dániel.  Ilyenkor az ingatlan használója megrendeli a kéményseprést, az elvégzett munkáért pedig fizetnie kell - foglalta össze a helyettes szóvivő.

Elmondta, hogy a megrendelés gyakorisága a tüzelőberendezés fajtájától függ. Zárt égésterű tüzelő- és fűtőeszköz, valamint gázüzemű fűtőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetén kétévente, minden egyéb tüzelőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetén pedig évente kell megrendelni ezt a szolgáltatást - írja az Inforadio.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2017.02.22 20:43

és ha 3 kémény van ? akkor is mind a 3 kémény a házban lakó 6 ember közül az 1 szem vállalkozó családtagé ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.02.22 20:37

Tehát mindenki aki egyéni vállalkozó az bukta az ingyenes seprést ha taxis ha kazánkovács, ha sztriptíz táncos. Ha kell kémény a vállalkozáshoz ha nem. Sőt még fizesse orbán által kötelezővé tett 5000 Ft kamarai tagdíjat hogy a haveri kamarai vezetői ellophassák. És ha elszámoljuk a kéményseprést ? -Akkor meg jól megkúr az apeh !
Tehát még egy adóval több.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html