A 27 éves és 35 éves pécsi férfiak 2012 júliusában budapesti székhellyel egy céget alapítottak, amelynek ügyvezetője a fiatalabb vádlott lett. A vádlottak a céget kifejezetten azért alapították, hogy azzal csalásokat kövessenek el, a pályázó civil szervezeteket becsapva megszerezzék a sértettek által befizetett adminisztrációs díjakat.

Ennek érdekében a csalók az interneten jogosulatlanul közzétettek egy pályázati felhívást, melyre nonprofit szervezetek pályázhattak két fordulóban. A valótlan felhívás szerint a pályázó szervezetek maximum 1,5 millió forint támogatást igényelhettek, melyet nem kellett visszafizetni.

A pályázó szervezeteknek első fordulóban egy internetes adatlap kitöltésével regisztrálniuk kellett magukat. Ezután a második fordulóba jutott sértettek a csalók kérésére a cég e-mail címére "projekt tervet" küldtek, egyúttal a cég folyószámlájára adminisztrációs díjként be kellett fizetniük fejenként 5000 forintot. A számlát, melyre az "adminisztrációs díjak" befolytak, a fiatalabb vádlott kezelte.

A pályázó sértettek azonban a díjak átutalása után semmilyen támogatást nem kaptak, a vádlottak cége elérhetetlenné vált. A vádlottak pályázati felhívás közzétételére és adminisztrációs díjak beszedésére sem voltak jogosultak, ugyanis a cégnek nem volt ilyen engedélye a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől.

A pályázati felhívásra az egész országból összesen 563 civil szervezet jelentkezett, akik egyenként átutalták az 5000 forintos összegeket a vádlottak cégének bankszámlájára. A becsapottak között volt kettő kalocsai, illetve környékbeli szervezet is. A vádlottak a cég folyószámlájára befutó díjakat, összesen 2 840 000 forintot, felvették és elköltötték. A bűncselekményekkel okozott kár nem térült meg, a sértettek nagy része kérte az okozott kár megtérítését.

A jelenleg szabadlábon védekező vádlottakat a járási ügyészség 563 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás vétségével vádolja, bűnösségük kérdésében a Kalocsai Járásbíróság fog dönteni - írta közleményében Nánási László főügyész.