Vigyázzon, Önt is becsaphatják az internetes pályázati csalók!

A Kalocsai Járási Ügyészség 563 rendbeli csalás vétsége miatt vádat emelt két pécsi férfi ellen, akik valótlan pályázati felhívást tettek közé az interneten és 2012 decemberében, valamint 2013 januárjában országszerte összesen 563 civil szervezettől adminisztrációs díj ürügyén több mint 2,8 millió forintot csaltak ki - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.
Napi.hu, 2015. november 12. csütörtök, 09:04
Fotó: Napi.hu

A 27 éves és 35 éves pécsi férfiak 2012 júliusában budapesti székhellyel egy céget alapítottak, amelynek ügyvezetője a fiatalabb vádlott lett. A vádlottak a céget kifejezetten azért alapították, hogy azzal csalásokat kövessenek el, a pályázó civil szervezeteket becsapva megszerezzék a sértettek által befizetett adminisztrációs díjakat.

Ennek érdekében a csalók az interneten jogosulatlanul közzétettek egy pályázati felhívást, melyre nonprofit szervezetek pályázhattak két fordulóban. A valótlan felhívás szerint a pályázó szervezetek maximum 1,5 millió forint támogatást igényelhettek, melyet nem kellett visszafizetni.

A pályázó szervezeteknek első fordulóban egy internetes adatlap kitöltésével regisztrálniuk kellett magukat. Ezután a második fordulóba jutott sértettek a csalók kérésére a cég e-mail címére "projekt tervet" küldtek, egyúttal a cég folyószámlájára adminisztrációs díjként be kellett fizetniük fejenként 5000 forintot. A számlát, melyre az "adminisztrációs díjak" befolytak, a fiatalabb vádlott kezelte.

A pályázó sértettek azonban a díjak átutalása után semmilyen támogatást nem kaptak, a vádlottak cége elérhetetlenné vált. A vádlottak pályázati felhívás közzétételére és adminisztrációs díjak beszedésére sem voltak jogosultak, ugyanis a cégnek nem volt ilyen engedélye a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől.

A pályázati felhívásra az egész országból összesen 563 civil szervezet jelentkezett, akik egyenként átutalták az 5000 forintos összegeket a vádlottak cégének bankszámlájára. A becsapottak között volt kettő kalocsai, illetve környékbeli szervezet is. A vádlottak a cég folyószámlájára befutó díjakat, összesen 2 840 000 forintot, felvették és elköltötték. A bűncselekményekkel okozott kár nem térült meg, a sértettek nagy része kérte az okozott kár megtérítését.

A jelenleg szabadlábon védekező vádlottakat a járási ügyészség 563 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás vétségével vádolja, bűnösségük kérdésében a Kalocsai Járásbíróság fog dönteni - írta közleményében Nánási László főügyész.

HOZZÁSZÓLÁSOK