Viharjelzés - ezt jobb, ha tudja!

A katasztrófavédelem tájékoztatást adott ki arról, hogy a nyaralóknak mit kell tenniük viharjelzés esetén.
Szász Péter, 2018. július 19. csütörtök, 15:39
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Balaton, a Fertő-tó, a Velencei-tó és a Tisza-tó partjainál üzemel viharjelző rendszer, összesen 43 állomással - adta hírül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Amennyiben egy órán belül a szél eléri a 40 kilométer/órás sebességet, automatikusan életbe lép az elsőfokú viharjelzés. Ilyenkor percenként 45, sárga fényű villanás jelzi a vízben és vízparton tartózkodók számára a veszélyt. Elsőfokú jelzés esetén úszni, csónakázni, vagy a vízen bármilyen más sporteszközzel tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad.

Amennyiben 60 kilométer/órás vagy annál erősebb szél várható, másodfokú viharjelzés lép életbe. Ebben az esetben a viharjelzőlámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos úszni, fürdőzni, továbbá tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.

A viharjelzőrendszer állomásainak működéséről, az aktuális riasztási fokozatokról bármikor tájékozódhatnak a katasztrófavédelem weboldalán, vagy a "Tavihar" nevű ingyenes telefonos alkalmazás segítségével.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK