Vasárnap estétől a Dunántúlon megerősödik a délnyugati szél, miután az Európában már több helyen fennakadásokat, baleseteket és vészhelyzeteket okozó Ciara nevű vihar eléri Magyarországot.

A késő esti órákban már viharos (60-70 km/h) széllökések is lehetnek. Az előttünk álló éjszaka tovább erősödik a légmozgás, már országszerte lehet számítani erős széllökésekre, a Dunántúlon viharos, a délnyugati megyékben esetleg erősen viharos (90 km/h feletti) lökésekre is. A hétfő délutáni órákban egy hidegfront is érkezik, melynek környezetében az északnyugati irányba forduló szelet országszerte viharos (70-90 km/h), elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos (80-100 km/h, itt néhol akár 100 km/h feletti) széllökések is kísérhetik.

A hétfő esti órákra a front átvonultával átmenetileg mindenütt csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban ismét többfelé (a délnyugati országrész kivételével) viharossá, az északi országrészben erősen viharossá fokozódik a szél" - írja a hétfőre kiadott narancssárga vészjelzés hátteréről az OMSZ a Met.hu oldalon.

 

null

null

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a Ciara fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő, ezért fontos, hogy felkészüljön mindenki és tudatosan védekezzen az erős széllökések ellen - idézi az Index a szervezet figyelmeztetését. A tanácsaik a következők

 

  • zárjuk be a nyílászárókat,
  • vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat,
  • áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket,
  • készüljünk fel egy esetleges áramszünetre,
  • ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket,
  • valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba.

 

Ha valakit a szabad ég alatt ér a szélvihar, akkor keressen védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerülje a fákat, védje a szemét, az erős széllökések ellen pedig oszlopba vagy kerítésbe kapaszkodjon.

Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén haladéktalanul hívja mindenki a mentőegységeket a 112-es telefonszámom.