Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdaságvédelem jelszava egy ideig még elleplezi a súlyos szerkezeti problémákat és a társadalom egyre nyomasztóbb tudati elmaradottságát - mondta a Népszavának adott interjújában Inotai András közgazdászprofesszor, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének volt igazgatója.

A szakember szerint a túlnyomórészt uniós forrásokra építhető és történelmi távlatban is páratlan modernizációs eséllyel az elmúlt közel egy évtized nem tudott élni Magyarország. A következmények pedig érezhetőek, ám azt, hogy a lakosság mikor ezt ismeri fel, és milyen lesz a reakciója, az kiszámíthatatlan.

A nemzetközi kereskedelmi háborúról Inotai azt mondta, mind Kína, mind az Európai Unió sokkal inkább exportorientált gazdaság, mint az Egyesült Államok. Ezért nekik fontos a szabad kereskedelem, ami látszik az EU és Kína közötti bilaterális tárgyalásokon, Valamint abban,a növekvő felelősségben is, hogy igyekeznek elhárítani az Egyesült Államokból fenyegető protekcionista fertőzés veszélyét.

"Ha elindul egy ilyen láncreakció, az romba döntheti a világgazdaságot. Munkahelyek tízmilliói szűnnének meg, áruhiány, magas infláció alakulna ki. Vagyis politikailag is kezelhetetlenné válna a helyzet. Ilyen láncreakció beláthatatlan következményekkel járna minden ország számára" - tette hozzá Inotai, aki úgy véli, a világgazdaság lassulása komoly hatással lesz a magyar gazdaság fejlődésére is.