Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Benyújtotta a kormány azt a törvényjavaslatot az Országgyűlés elé, amely a Dubaji Világkiállításon, a 2019-es Budapesten zajló World Urban Games és a 2022-es szlovák-magyar közös kézilabda Európa-bajnokság előkészületeit szabályozza. A világkiállításon történő magyar megjelenés sikere nemzeti érdek - áll az indoklásban -, és szabályozási eszközökkel is elő kell segíteni a kapcsolódó szervezési, beruházási és lebonyolítási feladatokat.

A világkiállításon történő magyar megjelenés és a pavilon megépítése kiemelkedően fontos közérdek a törvényjavaslat szerint, amelynek érdekében kötendő szerződések halasztást nem tűrő, kiemelkedően fontos közérdek célját szolgáló szerződésnek tekintendők. A sürgősség miatt így hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárással fogják kiválasztani a pályázókat. Három szereplőt kell majd meghívni, az ajánlatkérő jogosult lesz arra, hogy értékelési szempontként kizárólag a legalacsonyabb árat vegye majd figyelembe.

A projekt irányítója és lebonyolítója a Magyar Turisztikai Ügynökség lesz, amelynek feladatait részben vagy egészben a kormány által kijelölt gazdasági társaság veszi át. A pavilonnal kapcsolatos közbeszerzési eljárások megindításához és a szerződések megkötéséhez és azok módosításához nem lesz szükség a közbeszerzésekért felelős miniszter engedélyére, a miniszter azt sem fogja ellenőrizni, szabályosak-e. Mivel minden nagyon sürgős, a vitarendezés és a jogorvoslat sem késleltetheti a szerződéskötést, a közbeszerzési törvény erről szóló paragrafusait kiiktatja a törvényjavaslat. Bár az ajánlattevők joga, hogy megtámadják a szerződéseket, elvileg megmarad.

A kézilabda Európa-bajnokság is nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás lesz. Azoknak a településeknek, amelyek érintettek a fejlesztésekben, öt napon belül dönteniük kell a közterület-használatról. A beruházás speciális jellegére tekintettel a fák és fás szárú növények védelméről szóló önkormányzati rendeleteket is felülírja a jogszabály. Ha az új létesítmények miatt fákat kell kivágni, azok pótlásáról a fakivágási engedélyben nem kell rendelkezni, ehelyett külön megállapodást kell kötni az önkormányzattal az ésszerű fapótlási kötelezettségről. A sportlétesítmények átadása után két évük lesz az építtetőknek arra, hogy elültessék a fákat.