Világkonferenciát rendezne Magyarország

Hazánk kiemelten kezeli a víz kérdéskörét, ezért vállalta, hogy 2013 őszén víz világkonferenciának adna otthont - mondta az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának keddi budapesti ülésén Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.
MTI-Eco, 2012. július 10. kedd, 13:57
Fotó: Napi.hu

A helyettes államtitkár a júniusi Rio+20 ENSZ konferenciáról tartott tájékoztatójában elmondta: a tanácskozás két legfontosabb témája a zöld gazdaság és a fenntartható fejlődés kapcsolata, illetve a fenntartható fejlődés intézményrendszerének megerősítése volt.

Az egyes országok eltérő álláspontja miatt rendkívüli nehézségek és kompromisszumok árán sikerült a zárónyilatkozat véglegesítése. A konferencia által elfogadott dokumentum lényegesen kevesebb konkrétumot, illetve kötelezettségvállalást tartalmaz a vártnál - ismertette a helyettes államtitkár.

Magyarország számára a legfontosabb az volt, hogy a fenntartható fejlődés dimenziói azonos súllyal jelenhessenek meg a záródokumentumban, illetve fontos terület volt a szegénység csökkentése és az élelmezésbiztonság kérdése - közölte Tóth Katalin. Hozzátette: a többi ENSZ-tagállamhoz hasonlóan Magyarország sem lehet tökéletesen elégedett a konferencia eredményével.

Magyarország a "Víz barátai" csoport többi tagjával együtt folyamatosan napirenden tartotta a víz témakörét, ennek kapcsán vállalta a víz világkonferencia megrendezését - mondta el Tóth Katalin.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK