Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államtitkár szerint a láncok vállalták, hogy magyar származású görögdinnyét vásárolnak majd, és tekintettel lesznek a minőségi elvárásokra, valamint arra is, hogy egyértelműen azonosítható lesz adott esetben a magyar és az import termék is a fogyasztók számára. A termelők mindenesetre szeretnék elérni, hogy a tavalyihoz hasonló árak legyenek a piacon - 2011-ben éves szinten 150 milliárd forintos árbevétele volt az ágazatnak -, továbbá azt is, hogy ne legyenek drasztikus ingadozások az árakban.

Ármegállapodás a versenyjogi szabályok értelmében nem született, de azért világossá tettük a láncok képviselői számára, hogy mekkora az a termelői ár, amely mellett nem lesz vesztesége a termelőknek, és kértük, hogy az árpolitikájuk kialakítása során erre legyenek tekintettel - mondta Simonka György, a Magyar Dinnye Szövetség elnöke, egyben fideszes országgyűlési képviselő. Erre az elmúlt 10 évben 14 ezerről ötezer hektárra olvadt termőterület megtartása, hosszabb távon pedig növelése érdekében lenne szükségük a termelőknek. Jelenleg ugyanis hektáronként másfél millió forint a görögdinnye termesztés önköltsége, ami kilogrammonként 40 forintos termelői árat feltételezne.

Ahhoz persze, hogy a termőterület bővíthető legyen, ennél magasabb a szezon átlagában kilogrammonként 60 forintos termelői árat szeretnének elérni a gazdák, illetve azt, hogy az épp csak elinduló hazai szezont ne tegyék tönkre a kereskedők már az elején beindítva a negatív árspirált. Az egyeztetést is azért kezdeményezték a termelők, mivel a múlt hét végi 95 forintos termelői ár e hétre már 60 forintra mérséklődött, és ennek megfeleződéséről is terjedtek a piaci pletykák. A belföldi piac legnagyobb szereplői egyébként a kiskereskedelmi láncok, csaknem a teljes értékesítés felét bonyolítják.

A vidékfejlesztési tárca az idén is támogat majd fogyasztásösztönző kampányt az Agrármarketing Centrum bevonásával. Erre a tavalyi 20 millió forinthoz képest idén több pénz jut majd - pontos összeget azonban még nem tudott mondani az államtitkár, mivel az AMC 60-80 millió forint közötti kerettel tervezett promóciója a dinnye mellett a fehérpaprikára és az almára is kitér majd.