BUX

Villamos géppel húzzák a magyar ipart

Az ipari termelés 2004 novemberében 10,6 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 7,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - tette közzé a végleges adatot a KSH.

NAPI Online, 2005. január 17. hétfő, 09:00

A termelés volumene az év első tizenegy hónapjában 8,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index novemberben 0,2 százalékkal emelkedett.
2004 első tizenegy hónapjában az ipari export 16,7 százalékkal, novemberben 13,1 százalékkal nőtt a bázisidőszakához viszonyítva.

Az idei exportteljesítmény mintegy kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. A január-novemberi időszakban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel mintegy 43 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 25,5 százalékkal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből 22 százalékkal részesülő járműgyártás 11,9 százalékkal növelte külpiaci eladásait. Az ipar január-novemberi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,2 százalékkal csökkent.

2004 novemberében a feldolgozóipar termelése 10,1, a bányászaté 13 százalékkal nőtt 2003 azonos hónapjához képest. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás kibocsátása 14,4 százalékkal emelkedett. Az energiaszektor kiemelkedő teljesítményéhez hozzájárult, hogy a villamosenergia-felhasználásban a belföldi termelés aránya magasabb volt, mint az előző évben.
Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 27 százalékkal a feldolgozóipari termelés egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártása nőtt. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai fogyasztási cikkek átlagon felüli termelése járult hozzá.
A feldolgozóipari termelés mintegy 5 százalékát kitevő kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás volumene is jelentősen, 16,1 százalékkal bővült, részben az alacsony bázis következtében. A feldolgozóipari termelés egyhetedét adó járműgyártás volumene - szemben az előző hónappal - csupán kisebb mértékben, 5 százalékkal nőtt. A növekedési ütem visszaesését az ágazat új rendelés mutatói is alátámasztják.
A feldolgozóiparban csak négy ágazat mutatott csökkenést, legnagyobb mértékben, 12,5 százalékkal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése maradt el az egy évvel korábbitól.
2004 novemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelése mérsékelten, 7 százalékkal nőtt. 2003 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések 7,7, az új belföldi megrendelések 4 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 13,1 százalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.
Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első tizenegy hónapjában - 2,4 százalékos létszámcsökkenés mellett - 11,6 százalékkal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában.
Az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 2004 első tizenegy hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumennövekedés az észak-magyarországi (14,1 százalék), valamint a közép-dunántúli régióban figyelhető meg (13,3 százalék).