VIP-egészségügy jár az elitnek

Míg az átlagember egy vérvételre is heteket vár, és fél napokat tölt a sürgősségin, a kormánytagoknak 2010 óta külön kórház, egyénre szabott ellátás jár - írta a Népszava.
Domokos László, 2018. április 7. szombat, 15:41
Fotó: Shutterstock

Miközben az állami egészségügy infrastruktúrája nyolc év alatt látványosan lepusztult, a kormány a saját politikusainak olyan alternatív egészségügyi ellátórendszert teremtett, amely már megüti a nyugat-európai színvonalat. A kiemelt állami vezetők egészségügyi ellátását a Honvéd kórházban és a Semmelweis Egyetem klinikáján biztosítják - számolt be a napilap.

Az érintettek száma nem ismert, de egy 2013-as adat szerint akkor több mint 300 ilyen vezető volt, és azóta radikálisan nőtt az államtitkári, helyettes államtitkári, kormány- és miniszteri biztosi pozíciók száma.

A kiválasztottnak kártya jár a jogosultságról, és a kiszolgálás valóban VIP-szintű: akár autót is küldenek értük, illetve személyes kísérőt kapnak a szakorvosi vizsgálatokhoz. A szolgáltatásokról a szerződést a Miniszterelnökség köti, és a számlát is ott fizetik, a költségvetésből mégsem derül ki egyértelműen, hogy mennyibe kerül az adófizetőknek az állami vezetők külön ellátása.

A kiemelt vezetői ellátásnak idehaza régi hagyományi vannak: a Kútvölgyiben az állami vezetőknek az 1940-es évektől biztosítottak soron kívüli ellátását. A kiemelt szolgáltatás a 2010 előtti kormányzati ciklusban megszűnt, az Orbán-kabinet 2011-ben döntött arról, hogy visszaállítja.

Képünk illusztráció, forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2018.04.11 12:30

Nem túl régen írtam - egy újabb halálos, megint csak a Honvéd Kórház Sürgősségi Osztályán történt eset kapcsán -, hogy a mai, sosem látott alacsony szintű egészségügyi ellátást csak azok a lelketlen, szemét állami vezetők és a sleppjük dícséri, akik kiemelt szolgáltatásokat kapnak. Itt van alant ennek a ténynek a megerősítése. Ezzel döngetnek mellet? Nekik all inclusíve kényeztetés, míg az egyszerű magyar emberek meg sorozatosan, 6-8 óra várakozás után a folyosón pusztulnak el!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html