Virágzik az alvilág Magyarországon

Az olasz, albán és grúz maffia is aktív Magyarországon. Többen is magyar bankokat használnak bűnözésből származó pénzük tisztára mosására – írja a hvg.hu az Il fatto quotidiano olasz portálra hivatkozva.
Kovács Bertold, 2017. július 20. csütörtök, 11:21
Fotó: Shutterstock

Magyarország fokozottan ki van téve a pénzmosás és a szervezett bűnözés veszélyének, mivel a balkáni útvonalon helyezkedik el - állítja a hvg.hu.

A portál beszámol arról, hogy az elmúlt öt évben a nyomozóhatóságok kiderítették, hogy a Camorra és a Sacra Corona Unita bűnszervezet is tevékenykedik Magyarországon, míg egy Cosa Nostrához kötődő üzletembertől 2012-ben 20 millió eurót foglaltak le.

Itt bűnőznek a kelet-európaiak is

Ukrajnából cigarettát csempésznek Magyarországon keresztül az EU-ba, míg az albán maffia hazánkat választja kábítószer-szállítmányainak útvonalául. Grúziából a Kutaiszi klán több tagját tartóztatták le nálunk még 2013-ban.

Az egész régió érintett

Szlovákiában a pénzmosás mellett fegyverkereskedelem és kábítószer-előállítás is jellemzi az alvilágot, míg Ausztriában gazdasági bűncselekmények és illegális szerencsejáték-szervezés is a maffia tevékenységi körébe tartoznak. A cseheknél található az emberkereskedelem központja, főleg kínai és vietnámi maffiákon keresztül, Romániában pedig szintén a cigarettacsempészet okoz gondot.

Több ország esetében a fehérgazdaságban is megjelennek a bűnözői csoportok: Hollandiában például a 'Ndrangheta virágkereskedelmi érdekeltségekkel rendelkezett két évtizeden át. (Magyarország Európa legbiztonságosabb országa? Megszólalt Pintér.)

Óriási pénzeket kezelnek

Az olasz maffia egyedül évente 110 milliárd eurónyi pénzt mozgat meg a feketegazdaságban, ez az összeg Magyarország két éves költségvetési kiadásával egyezik meg - mutat rá a hvg.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK