Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mindennapi védekezés gyakorlatában a magyar lakosság számára egyelőre nincs változás, viszont ne most akarjunk mindenáron külföldön nyaralni - mondta Kemenesi Gábor virológust, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa, a Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja a portálnak.

A közeli jövő meglehetősen homályos, ám ha mindenki odafigyel az őt érintő óvintézkedések betartására, nem törvényszerű a baj. Bár ősztől több ismert körülmény - az emberek többet tartózkodnak zárt térben, megszűnik a napfény erős szárító és roncsoló hatása - és legalább ennyi, ma még ismeretlen tényező miatt a pálya újra a vírusnak lejt, a szakember mégsem pesszimista.

A legtöbb országban már elenyésző az esély olyan helyzetre, amilyen Olaszországot jellemezte tavasszal, ahol a hatóságok csak futottak a járvány után - fogalmazott a szakember,

A strandok kapcsán azt mondta: nincs erre vonatkozó, megalapozott tudományos eredmény, nem tudjuk, hogy az új koronavírus miként terjed a vízben, hogyan befolyásolja fertőzőképességét ez a közeg. A medencék klórral kezelt vize feltehetően hátrányosan hat a vírusra, tavaknál, folyóknál, tengernél pedig a felhígulás fontos tényező. Fontos a távolságtartás, a fertőtlenítés és esetenként a maszk viselése: kerüljük a tumultust a lángososnál, fröccsért sorba állva, és ne egymás nyakába feküdjünk a parton - szól a jó tanács.