Virológus: idén nem valószínű, hogy lesz beadható oltás

Világszerte százharminc vakcinafejlesztési projekt zajlik - mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője a közrádiónak. A szakértő szerint idén nem valószínű, hogy lenne beadható oltás.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 10. csütörtök, 08:45
Fotó: Getty Images

A 130 lehetséges vakcina közül körülbelül harminc van klinikai fázisban, és hat olyan fejlesztésről tudni, amely már a klinikai tesztelés utolsó fázisában jár - ismertette a kutatások állását Jakab Ferenc, aki szerint valószínűtlen, hogyidén lesz olyan oltás, amely beadható és elérhető bárki számára; a legvalószínűbb, hogy 2021 első negyedévében kezdődik el a vakcina tömeggyártása.

Az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár korábban felfüggesztette koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, mert az egyik kísérleti alany egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta.

A virológus szerint az "oxfordi vakcina" tesztelése már a harmadik fázisban járt, és több mint 50 ezer emberen próbálták ki. Közülük csak az előbb említett nőnél léptek fel mellékhatások, de egyelőre az sem biztos, hogy a betegséget az oltás okozta.

A világ országai viszont már úgy elkezdtek ráugrani a különböző vakcinákra, hogy azokról még azt sem tudni, hogy hatásosak-e. A legtöbb kormány, így a magyar is, előre lefoglalt kapacitásokat a fejlesztőknél, ha gyártásba kerül az oltásuk, akkor megvásárolható legyen.

HOZZÁSZÓLÁSOK