A híresztelések ellenére a gyerekek semmivel sem nagyobb mozgatórugói a koronavírus-járványnak - mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont víruslaborjának vezetője egy online beszélgetésen, amelyet gyermekorvosok hívtak össze, a Növekedés.hu beszámolója szerint. A beszélgetés kezdeményezője, Constantin Tamás gyermektreumatológus, egyetemi docens volt.

A tanulmányok alapján ugyanis kevesebb mint 10 százalékban okozták eddig gyermekek a fertőzést a családokban, a pedagógusokat, óvónőket sem veszélyeztetik komolyabban, mint a saját kollégáik. Mivel azonban ők is fertőzőképesek, bármennyire is nem tetszik, az óvintézkedéseknek rájuk ugyanúgy kell vonatkozniuk.

Nem kell végig az órán maszkban ülniük, de ahol sűrűbben vannak együtt, ahol játszanak, kiabálnak, ott igen is maszkot kell hordaniuk, és gyakrabban kell kezet mosniuk, kézfertőtlenítőt használniuk - fogalmazott a virológus. Egy kérdésre elmondta: nincs tudományos alapja annak, hogy a gyerekek több vírust ürítenének, vagyis fertőzőképesebbek, annak viszont igen, hogy felesleges kínozni a gyerekeket az orrváladék-vétellel, mert ez egy nyállal ürülő vírus, aminek a kimutatására a torokkenet bőven elegendő, tehát ki lehet mutatni drasztikus és durva beavatkozások nélkül is.

Tordas Dániel gyermek háziorvos szerint azt a gyereket, akinél a koronavírus-fertőzés legenyhébb gyanúja is felmerül, nem szabad közösségbe engedni. Amelyik gyerek lázas, köhög, nehezebben veszi a levegőt, nem érzi a szagokat vagy az ízeket (ez az eseteknek csak a 15-20 százalékban fordul elő), illetve hány, hasmenésre, izom- vagy fejfájásra, hidegrázásra panaszkodik, azt otthon kell tartani, és azonnal jelezni kell a háziorvosoknak. Mivel a tünetek nem specifikusak, a gyermek háziorvosoknak a Covid-19 gyanúja esetén minden esetben tesztet kell kérniük, és a gyerek tíz napig nem mehet közösségbe.

A szakember azt mondta: ez nem egy hatósági karantén, és amíg nem lesz esetleg pozitív a teszt eredménye, a testvér járhat iskolába és a szülő is dolgozni, ugyanakkor aki megengedheti, maradjon otthon. Ha pedig a teszt eredménye pozitív, akkor már hatósági karanténba kerül a gyermek - és a családja -, onnantól 14 napig senki nem mehet sehová.