A járványtagadók tábora nő, ami egy ilyen légúton terjedő fertőzésnél komoly következményekkel járhat. Elég, ha egyetlen ilyen, magát a szakembereknél tájékozottabbnak tartó fertőzött maszk nélkül felszáll a buszra, és eltüsszenti magát - mondta.

Emellett rettenetesen nagy baj az oltásellenesség is. A laikust, aki kevésbé ismeri a mikrobiológia történetét, meg lehet győzni az oltások veszélyeiről, mert nem is gondolkodik el azon, milyen sok végzetes betegség leküzdését köszönhetjük kizárólag a védőoltásoknak.

Ha nem lennének vakcinák, még mindig százezrek életét nyomorítaná meg a gyermekbénulás, további százezrek életét követelné a fekete himlő, vagy a kanyaró. Ha az oltásellenesség erőre kap, az az egész lakosság számára komoly veszély, nem csak a Covid-19 terjedése miatt - mondta a szakember a Növekedés.hu-nak.

A vakcinafejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg 139 vakcina-fejlesztési projekt zajlik világszerte, 28 már klinikai kipróbálás alatt van, ezen belül 6 vakcinával az utolsó humán teszteket végzik. Talán már a jövő év első felében megkezdődhet a vakcinák alkalmazása.

A pécsi laborban 450 hatóanyagot teszteltek, ezekből 5 ígéretes, eggyel pedig az osztrák Cebina biotechnológiai cég már a klinikai kipróbálást tervezi. Ez az azelasztin nevű hatóanyag, amit egy általánosan használt antihisztamin orrspray alapanyagaként használnak jelenleg, és ami új terápiás gyógyszert jelenthet a koronavírus fertőzésben.