Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fertőzési esély átlagosan a háztartásokban 7,2 százalék, háztartáson túli családi kontaktoknál 1,7 százalék, szociális/baráti kapcsolatok esetében 0,9 százalék, míg a közösségi/utcai kontaktok esetében 0,4 százalék. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy a zárt helyeken, hosszabb időn át történő érintkezés a leginkább kockázatos - hangsúlyozza a tanulmány fő megállapításait a virológus,

Az elsődleges fertőző egyén fertőzése a kontaktokon átlagosan 5,3 (2.7 és 8.3 között) nap után jelentkezett. A fertőzési események 63 százaléka a tünetek megjelenése előtt zajlott le. Tehát a kezdeti tünetek megjelenése előtt már fertőzhetünk! A leginkább fertőző időszak a tünetek megjelenése előtti és a tünetek megjelenésének ideje - hívja fel a figyelmet ismét Kemenesi Gábor.

A posztban leírtak megerősítik:

a SARS-CoV-2 vírus átadása a közelség, zárt helyek és a szociális interakciók növekedésének számának összefüggésében nő.

A közösségi terjedést korlátozó intézkedések leginkább a háztartásokba helyezték át a járvány terjedését.

Az elsődleges fertőzöttek 15 százaléka adta tovább a fertőzést a kontaktok 80 százalékának. A járvány terjedését tehát továbbra is a zárt terek, sűrű szociális interakciók és nagyobb létszámú összejövetelek mozgatják leginkább.

Nagyon fontos az ünnepek közeledtével, hogy értsük a legfőbb szabályokat - maszkviselés, távolságtartás, kézmosás, közösség kerülése

- hangsúlyozza Kemenesi Gábor.

A jelenlegi tudományos álláspont szerint a leginkább fertőzőképesek a tünetek megjelenésekor és azt megelőzően vagyunk, így különösen fontos, hogy amennyiben valaki betegnek érzi magát vagy enyhe tünetei vannak NE MENJEN közösségbe - írja.

Nehéz telünk lesz - figyelmeztet a virológus, kiemelve, hogy a jónak tűnő hírek se tévesszenek meg minket, a küzdelem a jövő évben enyhülhet így a tél várhatóan küzdelmes és nehéz lesz, de előbb utóbb eljön a vége.