Virtuális rendelőt indított keddtől a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet. Az intézet országos hatáskörű, járóbeteg szakrendelésein több mint 10 ezer asztmás, allergiás gyermeket kezelnek gyermektüdőgyógyász, gyermekallergológus szakorvosok, azonban a járványügyi helyzet miatt, a március 16-ai miniszteri rendelet értelmében a közvetlen betegállást egyelőre két hétre felfüggesztették.

A gondozottak állapotának stabilizálása érdekében indított online vizit/ távkonzultáción elsősorban a kezelés alatt álló, krónikus asztmás, allergiás gyermekeknek, pontosabban a szülőknek, illetve allergia esetén a felnőtteknek tudnak közvetlen tanácsot adni és/vagy a gyógyszerhasználaton változtatni a beteg állapotától függően.

A gyógyszerfelírás is megoldott az eRecept segítségével. Az online  konzultáció megfelelően biztonságos vonalon történik (a vonal a beteg- adatvédelmi szempontok szerint védett) - írja közleményében az intézet.

Miért szükséges a gyógyszerek beállítása, pontosítása - és mely szakrendeléseken nyújtanak távkonzultációban segítséget?

Asztmás gyermekek esetén: azt asztma krónikus gyulladásos betegség, ha a tüdő hörgői gyulladt állapotban vannak, a kórokozó is könnyebben megtapad, ezért, ha megszüntetjük a gyulladást a jól beállított gyógyszerrel, akkor a kórokozó kevesebb gondot okoz a szervezetben. A gyógyszerek megfelelő beállításához szükséges a rendszeres kontroll a beteg számára.

A jól beállított gyógyszeres kezelés a kulcsa annak, hogy a gyermek koronavírussal fertőződés esetén - egyéni immunrendszer függvényében -, de hasonlóan enyhébb tünetekkel vészelje át a megbetegedést, mint egészséges kortársai.

Az asztma gondozási protokoll szerint, az asztmakontroll teszt kitöltésével - amelyben objektív és szubjektív kérdések is szerepelnek - az asztma jó beállítottsági fokát lehet ellenőrizni. Az asztma rohamainak gyakorisága jól feltérképezhető és pontos információkat kaphat a kezelőorvos a beteg állapotáról.

Allergiás gyermekek - és felnőttek esetén: az asztmásokhoz hasonlóan az allergiások számára a betegség ugyanolyan lefolyással járhat a megfelelő terápia mellett, mint az allergiával nem küzdők esetében, de lényeges, hogy helyesen szedjék a kezelőorvos által javasolt gyógyszereiket.

Nagyon fontos, hogy az allergiára szedett gyógyszerek sem rontják a koronavírussal szembeni védekezést, a szokásos allergiagyógyszereiket, ne hagyják el tehát, mert az elhanyagolt allergiás betegség esetén könnyebben elkaphatnak más fertőzéseket - figyelmeztetnek az intézet orvosai.

Várható, hogy hamarosan gyermekkardiológusok is elérhetőek lesznek a szülők számára, hogy a kezelőorvos szükség esetén tanáccsal segíthessen a gondozott szív- és érrendszeri problémákkal kezelt gyermekek állapotának fenntartásában,  meglévő leletek birtokában véleményt, másodvéleményt is kérhessenek a szakorvostól.

A magánellátásban gondozottak számára is lehetőség van online konzultációra.