Ismertette a virológus a koronavírus Magyarországon is megjelent variánsának veszélyeit

A koronavírus brit mutációja könnyebben képes az emberi sejtekhez kapcsolódni és nagyobb mennyiségben termelődik a fertőzöttek szervezetében, tehát több kórokozó ürül, ezért fertőzőbb - mondta Rusvai Miklós víruskutató a köztévén az MTI összefoglalója szerint.
Szabó Dániel, 2021. február 13. szombat, 13:11
Fotó: Getty Images

Az új variáns körülbelül 70 százalékkal fertőzőbb, mint az a változat, ami eddig jelen volt. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy súlyosabb tüneteket okozna - ismertette a tudnivalókat Rusvai.

A kutató valószínűnek tartotta, hogy a brit variáns állhat az utóbb napok kedvezőtlenebb vírusadatai mögött. Korábban Müller Cecília tisztifőorvos is erről beszélt. Szombat reggelig 24 óra alatt ismét gyorsuló ütemben emelkedett az újonnan azonosított fertőzöttek száma: 2020 embernél diagnosztizálták a vírus jelenlétét a szervezetben, miközben legutóbb januárban volt kétezer felett a napi újesetszám.

A brazil és a dél-afrikai mutációkról szerinte szintén  elmondható, hogy valamivel jobban terjednek, mint az eredeti változat; ezeknél azonban nagyobb változás ment végbe az úgynevezett tüskefehérjén is, ezért ellenük nem olyan hatékonyak a jelenleg forgalomban lévő oltások. Előbbi esetében az előzetes kutatási eredmények azt igazolták, hogy háromszor jobban terjed, miközben a brit variánsnál ezt csak 70 százalékra becsülik.

Tehát 5-10 százalékot le kell vonni a vakcinák eredeti variánssal szemben tapasztalt hatékonyságából - foglalta össze a mutációk hatását az oltási kampányokra.

Rusvai Miklós tisztázta azt is, hogy a vakcinák nem a megfertőződést akadályozzák meg, hanem azt, hogy a betegség súlyossá váljon, illetve, hogy a páciens belehaljon a fertőzésbe.

"A korábban brit variánsként elnevezett, Kentben feltűnt mutáció a világ domináns törzsévé válhat" - vélekedett az Egyesült Királyság genomkutató programjának vezetője, Sharon Peacock professzor korábban. A szakember elmondta, hogy a briteknél már ez a törzs okozhatja a fertőzések legnagyobb részét, a változat pedig már 50 országban biztosan feltűnt. Az Egészésügyi Világszervezet (WHO) pedig az Oxford/AstraZeneca vakcina alkalmazását javasolja még azokban az országokban is, ahol már beazonosították a koronavírus új variánsait, mert ez hatásosabbnak tűnik a különféle variánsokkal szemben

HOZZÁSZÓLÁSOK