Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybanktörvényt az EU kifogásai miatt kellett volna módosítani, de a kormány előterjesztése nem minden részletében felelt meg az Európai Központi Bank (ECB) követelményeinek, bizonyos pontjai pedig szöges ellentétben voltak azzal. A jegybanktörvény módosítása amúgy feltétele volt az IMF-tárgyalások megkezdésének, melyek még mindig nem kezdődtek meg.

Az Európai Bizottság ugyan elfogadta a magyar jegybanktörvény korábbi korrekcióját, de az Európai Központi Bank és az IMF több változtatást akart. Ezeket a kormány sokáig nem volt hajlandó átvezetni a törvényen, ezért június elején a parlament majdnem egy olyan jogszabályt fogadott el, ami biztosan ellehetetlenítette volna a tárgyalást a Valutaalappal.

Az ECB akkor azt közölte, hogy az EU kérései szerint módosított MNB-törvény továbbra sem oldja fel a szervezet függetlenségével kapcsolatos aggályait. Az ECB például kifogásolta, hogy a monetáris tanács tagjainak száma változtatható, és kinevezhető egy harmadik alelnök is.

A vitás pontok miatt végül a szavazás elmaradt, a törvényt visszavonták, miután Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokat felügyelő kinevezett tárca nélküli miniszter azt kérte Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőtől, hogy a képviselőcsoport fontolja meg a jegybanktörvény végszavazásának az elhalasztását. Erről Rogán később úgy nyilatkozott, hogy a halasztással esélyt adtak az IMF-megállapodásnak. A frakcióvezet emellett azt is közölte, hogy a Fidesz-frakció kezdeményezi, hogy a jövő héten házszabálytól való eltéréssel fogadja el az Országgyűlés a jegybanktörvény módosítását, amelyet a kormány terjeszt a parlament elé.

Kérdésre válaszolva Rogán Antal a módosítás lényegét úgy foglalta össze: a Monetáris Tanács érdemi kérdésekben döntéshozói helyzetben marad, de a végrehajtást nem vonhatja magához, az a jegybank vezetését illeti. A politikus szerint a törvény elfogadása az utolsó akadály, aminek el kell hárulnia ahhoz, hogy a Nemzetközi Valutaalappal folyó tárgyalások érdemben elkezdődjenek.

Rogán a múlt héten már úgy nyilatkozott, hogy a törvényt újraírják, Varga pedig bejelentette, hogy "diplomáciai előcsapást tesz", tehát egyeztet az IMF-fel, az EU-val és az ECB-vel is a lehetséges módosításról, és azt követően teszi le a kormány asztalára az új javaslatot.

A cikkcakkokból még a múlt hétre is jutott: Orbán előbb cáfolta, Varga viszont később megerősítette, hogy a héten elkészülnek a szükséges változtatások a törvényhez. Most kiderült, a jogszabályt teljesen visszavonják, és újraírják.