Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A menedzsment közlése szerint több mint félezer oldalt tesz ki az az átvilágítási jelentés, amely az észak-borsodi, kazincbarcikai székhelyű ÉRV Zrt. korábbi gazdálkodását vizsgálja. A tucatnyi szakértő 200 esetben talált valamiféle hibát vagy szabálytalanságot, az ezekkel okozott kár pedig akár a másfél milliárd forintot is elérheti, emiatt a cég az ügyészséghez fordul.

Ritter Géza, a társaság vezérigazgatója elmondta: a komplex átvilágítási folyamatot a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-vel karöltve végezték. Utalt arra, hogy ő korábban a szikszói vízmű ügyvezetőjeként már szakmai kapcsolatban volt az ÉRV-vel. "Sejtettem, hogy találunk majd rendellenességeket a cég működésében, azonban a feltárt visszaélések nagyságrendje és azok változatos formái mindenkit megdöbbentettek" - tette hozzá Ritter Géza. .

Szabó Iván, az átvilágítást vezető ügyvéd azt mondta: az átvilágításon 5 ügyvéd mellett külön könyvszakértő, közbeszerzési szakértő, valamint egy speciális közmű-műszaki tanácsadó cég - összesen 12 szakértő - is dolgozott. Ennek eredményeként állt össze a mintegy 600 oldalnyi átvilágítási jelentés. A vizsgálat során az átvilágítók mintegy 200 esetben találtak hibákat a cég működésében, amelyek a legkisebb adminisztrációs szabálytalanságoktól kezdve a komoly gazdasági bűncselekmények gyanúját felvető esetekig terjednek.

Becslése szerint a feltárt visszaélésekkel okozott kár mértékét ma még nehéz lenne pontosan meghatározni, de valószínűleg bőven meghaladja a másfél milliárd forintot. Kiemelte: az iratok tanúsága szerint az előző vezetés tevékenységét szinte teljes kontroll nélkül végezte, ez vezethetett a visszaélések lehetőségéhez.

Példaként említette, hogy miközben az egész országot súlyosan érintette a gazdasági válság, és a vállalat dolgozóit egyre súlyosabb megszorítások érték, addig a cég tízmilliókat áldozott a felsővezetők luxusautóira. Ráadásul ezeket a gépkocsikat a vállalat az egyik kizárólagos beszállítójától szerezte be, jóval a piaci ár felett bérelte. Az ügyvéd említett egy megkérdőjelezhető tisztaságú pályázati projekt ügyet, megfogalmazása szerint gyanús körülmények merültek fel a lázbérci és a putnoki beruházások kapcsán is.

Több rendellenességet fedeztek fel egyébként a társaság ingatlangazdálkodásában is: Bánhorvátiban és Hajdúszoboszlón például nagy értékű ingatlanokat adtak el úgy, hogy előzetesen semmilyen értékbecslés nem történt. Előfordult olyan eset is, amikor egy nagyértékű ingatlant olyan gazdasági társaságnak adtak el, amelyet az adásvételi szerződés megkötésekor még meg sem alapítottak.

Az új vezetés arról is beszámolt, hogy azok a munkavállalók, akiket felelősség terhel a történtekért, már nincsenek a társaságnál. A vezérigazgató az átvilágítást követően létrehozott egy munkacsoportot, amelynek feladata a feltárt hiányosságok kijavítása.

Az öt állami tulajdonban lévő víziközmű társaság közül az ÉRV-nél került sor utoljára vezetőcserére.