Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az építőipari termelés volumene 2010 januárjában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 13,5 százalékkal csökkent a 2009. januárihoz képest. Szezonálisan kiigazítva a termelés - a decemberi 9,3 százalékos emelkedést követően - januárban 12,3 százalékkal alacsonyabb volt az előző havinál - közölte a KSH.

Az adatok elemzésénél a hivatal szerint figyelembe kell venni, hogy az építőipar januárban egy átlagos hónap termelésének általában mintegy 60 százalékát állítja elő. A termeléscsökkenésben ugyancsak szerepet játszott a 2010. januári csapadékosabb és az átlagnál 0,8 Celsius-fokkal hidegebb időjárás is. Januárban a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult.

Az építőipari termelés 13,5 százalékos mérséklődésén belül az épületek építése - a 2009. évi tendenciát folytatva - 21 százalékkal csökkent. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene kismértékben, 1,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Decemberhez viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 12,5 százalékkal, az egyéb építményeké 9,4 százalékkal csökkent.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza - termelése jelentősen, 28,1 százalékkal, az egyéb építmények építése ágazaté - ami ezen egyéb építmények szerkezetkész építését tartalmazza - 5,6 százalékkal maradt el a 2009. azonos időszakitól.

A speciális szaképítés ágazat - melynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - termelése 7,1 százalékkal csökkent. A januárban kötött új szerződések volumene 21,6 százalékkal magasabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 3,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére 43,4 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek. A jelentős növekedés autóút- és útépítésre kötött nagy értékű szerződéseknek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene jelentősen, 22,3 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 25,9 százalékkal, az egyéb építményeké 18,9 százalékkal nőtt.