Visszaesett Budapest vonzereje

Budapest vonzereje ugyan csökkent az üzlet tevékenységük központját kereső cégek szemében, de azért nem lett kegyvesztett a magyar főváros.
NAPI Online, 2007. november 8. csütörtök, 09:23
Fotó:

A kormányzat által teremtett üzleti légkört tekintve Budapest egy év alatt a 2. helyről a 6.-ra csúszott vissza a Colliers International ingatlan-tanácsadó értékelése szerint. Szinte pozitívum, hogy a bonyolult adórendszer miatt akár még hátrébb is kerülhetett volna a magyar főváros, és hogy a politikai kockázatot tekintve Magyarországot és Budapestet tekintik a megkérdezettek a legstabilabbnak a közép-kelet-európai régióban. A múlt évi 22. hellyel szemben a 23.-on található jelenleg Budapest Európa legvonzóbb üzleti célpontjai között. Saly Miklós, a Colliers International irodadivíziójának társigazgatója szerint mivel a nemzetközi üzleti szolgáltató központok eddigi Magyarországra települése reményteljes húzóerőt jelentett az irodapiac keresleti oldalán, az ingatlanpiacot is érzékenyen érintheti a főváros üzleti megítélésének változása.

A szolgáltató központokat létesítő cégek nem elsősorban az irodabérleti díjak alapján választanak helyet központjuknak. Nagyobb súllyal esik latba a munkaerőpiac minősége és mobilitása a (szakképzettség, nyelvtudás, ár-érték arány), no meg a gyors bővülési lehetőség. Bár Magyarország versenyképessége és adórendszere nem a legkedvezőbb a térségben, a közeljövőben több mint 10 ezer négyzetméternyi irodaterületen jönnek létre nemzetközi szolgáltató központok - állítják a Colliers szakértői.

HOZZÁSZÓLÁSOK